Brownsweg krijgt schoon drinkwater

Brownsweg en de omliggende dorpen in het district Brokopondo, beschikken nu ook over schoon drinkwater. Gisteren werd de nieuwe drinkwaterfaciliteit officieel in gebruik genomen bij de politie-annex brandweerpost te Brownsweg. Daarvoor kreeg deze locatie water aangeleverd met een watertruck vanuit Paramaribo. Marlon Oosterling, directeur van de N.V. Suri-naamsche Waterleiding Maatschappij (SWM), vertelt dat de SWM hard werkt om alle omliggende gebieden te voorzien van schoon drinkwater. Manschappen van de politie en de brandweer konden voorheen geen gebruik maken van de drinkwaterfaciliteit. De SWM is landelijk bezig en streeft ernaar om geen water meer te leveren met watertrucks maar om zoveel als mogelijk gebieden te voorzien van schoon drinkwater.
De SWM was al begonnen in Brokopondo en wil binnenkort het hele gebied voorzien van schoon drinkwater. Het is een langdurig proces en er zijn weinig middelen beschikbaar, maar toch probeert de SWM de targets te halen. Oosterling deed bij de ingebruikname een beroep op de politie om een oogje in het zeil te houden om te voorkomen dat kwaadwilligen in het gebied de buizen vernietigen. Vooral op het stuwmeer wordt er heel veel schade toegebracht aan de waterbuizen van de SWM.
De minister van Justitie en Politie (JusPol), Stuart Getrouw, is verheugd dat het gebied nu over schoon water beschikt. De minister gaf aan dat het gebied voorheen water onttrok uit diverse bluswaterputten. De politie- en brandweerposten ontbeerden dus een drinkwaterfaciliteit. De dienst Watervoor-ziening moest deze posten constant van water voorzien door water vanuit de stad te transporteren in trucks. Vervolgens werden buizen aangelegd, maar de waterdruk was onvoldoende om het water over een lange afstand te pompen. De minister zei dat er uiteindelijk een oplossing kwam en dat was om water te pompen uit het meer, waarna het gezuiverd wordt en in een waterbak wordt opgeslagen, vervolgens wordt het water gedistribueerd naar alle verbruikers. Brokopondo beschikt thans over schoon, veilig en gezond drinkwater. Getrouw noemt het een historisch moment dat een brandweerpost officieel in gebruik wordt genomen, namelijk de hulpbrandweerpost Brownsweg. Dit betekent de eerste stap naar verbetering van de bluswatervoorziening. Getrouw is blij dat het waterprobleem in dat district is opgelost.
Districtscommissaris van Brokopondo Kanya Pansa, gaf aan dat de ontwikkeling van Brokopondo, in versneld tempo gaat. Dat komt volgens haar door de samenwerking met verschillende actoren.
“Brandweer en politie zijn niet meer los te koppelen, net zoals water niet meer los te koppelen is van ons lichaam en de gemeenschap.” Pansa is de SWM zeer erkentelijk voor al het harde werk dat is verricht, zodat Suriname kan beschikken over schoon drinkwater. “Tegelijkertijd is er vaart achter gezet, meer nog omdat de politie en brandweer die zorgdragen voor de orde, rust en veiligheid, gemotiveerd zijn om hun bijdrage te leveren aan de maatschappij”, aldus Pansa.

 

-door Kimberley Fräser-

More
articles