Leraren willen gehoord worden

De leerkrachten verenigd in de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), hebben vandaag tijdens een protestactie, duidelijk kenbaar gemaakt dat zij het niet eens zijn met de manier waarop onderwijsminister Lillian Ferrier, hen behandelt. Het gaat om een eendaagse actie van de bonden.
De leraren waren massaal opgekomen. Zij verzamelden zich eerst bij het BvL- centrum aan de Fred Derbystraat. Besloten werd om naar het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur te gaan aan de Kafiludistraat om van de minister te eisen dat zij de leraren correct behandelt en de bonden als een gelijkwaardige partner ziet. De felle zon heeft de honderden leraren niet weerhouden. Valies hoopt met de protestactie de samenleving wakker te schudden.
De druppel die de emmer deed overlopen, is de overheveling van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) naar de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS). Afgelopen donderdag tijdens een persconferentie van de BvL, zei BvL/ ALS- voorzitter Wilgo Valies, dat de bonden niet tegen de incorporatie van het IOL zijn, maar daar moet wel een gedegen voorbereiding aan vooraf gaan. Ook moet de rechtszekerheid na de incorporatie van de IOL-leraren duidelijk zijn. “Het zijn niet de leraren die de belangen van onze kinderen vertrappen, maar de regering”, zei Valies tijdens het onderhoud met de minister en de BvL over de kwestie IOL. Volgens hem is gebleken dat de minister de vakbond niet als gelijkwaardige partner ziet in het proces. Zo heeft de minister tot op heden niet gereageerd op een brandbrief van de BvL/ ALS d.d. 30 april, over de zorgwekkende ontwikkelingen binnen het onderwijs, waaronder de erbarmelijke situatie van leraren in het binnenland.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles