Herziening besluit betaling koopkrachtversterking

De minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, heeft gisteren in een schrijven meegedeeld dat overheidsambtenaren aan het eind van de maand juli naast het bedrag van SRD 100, ook de koopkrachtversterking van SRD 500 zullen ontvangen. Eerder had de minister in een brief d.d. 9 juli 2018, gesteld dat in verband met de vakantie-uitkering over de maand juli 2018, over de maand juli 2018 alleen het bedrag van SRD 100 uitbetaald zou worden aan de ambtenaren met uitzondering van de onderwijsgevenden.
Vanuit het parlement en andere organisaties is over deze brief geen gewag gemaakt, totdat NPS-parlementariër Patricia Etnel op haar Facebook pagina meedeelde dat de ambtenaren, gezien de brief, niet in aanmerking zouden komen voor de koopkrachtversterking van SRD 500. Dit bericht is tientallen keren gedeeld en heeft zowel de aandacht van de overheid als van de ambtenaren die tot actie wilden overgaan, getrokken.
“Een ieder die er recht op heeft, zal zijn of haar geld krijgen”, zegt de minister vandaag in een persbericht.
Hoefdraad keurt de oproep tot actie af en gaf aan te willen dat onduidelijkheden worden nagetrokken bij zijn ministerie. Volgens de minister was er op basis van een besluit van 2017 gehandeld, maar dat is intussen gecorrigeerd. Alle commotie is volgens de minister onnodig, het misverstand had binnen enkele ogenblikken opgelost kunnen worden. Etnel zegt desgevraagd dat de loonslips al werden uitgedraaid toen zij vanuit haar bronnen de melding kreeg dat de SRD 500 niet opgenomen was.
Zij betwijfelt het als de koopkrachtversterking wel zou komen als zij de inhoud van de brief niet naar buiten had gebracht. Ook benadrukt zij dat het helemaal niet haar bedoeling was om onrust te creëren. Surinamers moeten volgens Etnel assertiever worden. “De brief van 9 juli was duidelijk. Het besluit was al genomen, maar vanuit geen enkele hoek was aangegeven dat zij het er oneens mee zijn. Ik wilde alleen mensen de ogen openen en de wijziging is op 12 juli verricht. Ik vind het niet kunnen dat de regering eraan denkt om de koopkrachtversterking niet te geven” aldus Etnel.

 

door Priscilla Kia

More
articles