Dichtslibben vaargeul baart bedrijfsleven zorgen

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) maakt zich zorgen over het steeds smaller en ondieper worden van de vaargeul in de Surinamerivier. VSB –voorzitter Bryan Renten, zegt desgevraagd dat de rivier dit jaar nog moet worden uitgebaggerd, anders is de kans groot dat de vaargeul dichtslibt.
Hij legt uit dat de diepte en breedte van de vaargeul is afgenomen, dit komt doordat Suralco niet meer in bedrijf is, waardoor de bauxietschepen niet meer varen. Doordat de schepen frequent voeren, bleef de vaargeul open. Het scheepsverkeer is door het wegvallen van de bauxietindustrie, sterk afgenomen.
Er komen wel vrachtschepen binnen, maar die doen meestal eerst Guyana en Trinidad aan, waardoor zij met minder lading Suriname binnenkomen.
De VSB heeft al een jaar geleden de aandacht van de regering gevraagd voor het dichtslibben van de vaargeul. Renten geeft aan dat er al een plan klaarlag om de Surinamerivier uit te baggeren. Het project was toegewezen en ook de financiering was rond, maar om duistere redenen is het volgens hem niet meer uitgevoerd en aangehouden. De VSB- voorzitter zegt dat het uitbaggeren van de vaargeul, hoog op de agenda staat van de minister van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T). Hij geeft aan dat de VSB samen met haar deskundigen, de minister op de risico’s heeft gewezen. Er wordt nu gewacht op een reactie van de minister. Renten is van mening dat met een gedegen plan, de uitbaggering binnen enkele maanden plaats zou kunnen vinden. Gezien de situatie, moet het plan volgens hem dit jaar nog worden uitgevoerd.

Stagnatie op Jules Sedney Haven

De regering heeft al enige tijd maatregelen getroffen voor het verscherpen van de controle op de Jules Sedney Haven bij het inklaren van goederen. Dit om te voorkomen dat er te weinig of helemaal geen belasting wordt betaald. Renten zegt dat er helaas toch nog malafide bedrijven zijn in ons land die de belasting proberen te ontduiken. Ook zijn er volgens hem genoeg bonafide bedrijven die de dupe worden van deze bedrijven. De opgevoerde controle zorgt voor stagnatie en hoge kosten voor de ondernemers. Renten is er een voorstander van dat er een lijst komt waarop zowel de bonafide als malafide bedrijven staan. Deze lijst kan gemaakt worden aan de hand van de jarenlange vaste hoeveelheid goederenimport bij de bonafide bedrijven en bij de malafide bedrijven op basis van de aard van de goederen en de onregelmatige hoeveelheden. Renten constateert dat er nog steeds bedrijven zijn die de belasting ontduiken en valse aangiftes doen. De VSB is over deze kwestie gesprekken aan het voeren met de minister. Renten geeft aan dat de regering overweegt om betere containerscanners aan te schaffen, waardoor er niet meer handmatig hoeft te worden gecontroleerd. Momenteel worden alle containers door de verscherpte controle leeggehaald en gecontroleerd. Dit gebeurt handmatig met als gevolg dat de goederen veel langer in de haven blijven.

door Johannes Damodar Patak

More
articles