Transformatie IOL naar Adek vergt 2 jaar voorbereiding

VHP-parlementariër Riad Nurmohamed, lid van de vaste commissie Onderwijs, We-tenschap en Cultuur, zegt een voorstander te zijn van de transformatie van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) naar de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS).
Nurmohamed maakt bij de transformatie wel de kanttekening, dat er zeker twee tot drie jaar nodig is om alle voorbereidingen rond te hebben, omdat een opleiding ministens drie jaar duurt. “Het is verstandig van de regering om de implementatie uit te stellen met twee tot drie jaar. Net als veranderingen in de gezondsheidzorg, vergen die bij onderwijs ook een goede voorbereiding. Het bouwen van een ziekenhuis wil nog niet zeggen dat een ieder beter wordt.” Volgens Nurmohamed is het niet verstandig dat de incorporatie in allerijl plaatsvindt.
De BvL/ALS houdt aanstaande vrijdag een protestactie. Nurmohamed vindt deze actie vanuit de bond aan de ene kant jammer, maar aan de andere kant begrijpt hij de actie, omdat de regering heeft aangegeven niet in staat te zijn te luisteren naar de bond. De regering voert eerder een dictatoriaal beleid dan dat zij in overleg gaat met de andere partij.
Er wordt een spanningsveld gecreëerd dat gevolgen zal hebben voor zowel de studenten als het wetenschappelijk personeel. Nurmohamed merkt op dat de regering verdeeldheid probeert te zaaien tussen de studenten en het wetenschappelijk personeel, daarom roept hij zijn collega’s op niet mee te doen daaraan.
Het is volgens Nurmohamed duidelijk dat Valies niet gelukkig is met de manier waarop onderwijsminister Lilian Ferrier de transformatie van het IOL wil doorvoeren. Nurmohamed is ook van mening dat de minister zaken te snel wil veranderen, ook vindt hij dat adequate informatie ten aanzien van de transformatie, ontbreekt.

 

door Kimberley Fräser

More
articles