President wil indruk maken met legaliseren marihuana

Al geruime tijd wordt er in Suriname gesproken over het legaliseren van marihuana (cannabis). Onlangs vernam de redactie, dat president Desiré Bouterse tijdens de 39e Caricom staatshoofdenvergadering in Jamaica, gezegd heeft dat Suriname ready is om te praten over het legaliseren van marihuana voor medicinale en recreatieve doeleinden. Volgens parlementariër William Waidoe wilde de president gewoon indruk maken, omdat hij zich er heel goed van bewust is dat dit niet zal werken in Suriname.
Volgens Waidoe beschikt Suriname niet over alle instituten die hierbij betrokken zouden moeten zijn, de instituten die er wel zijn, zijn onderbemand, waardoor het uiteindelijke doel niet bereikt zal worden. Het doel van de legalisatie is om cannabis uit de illegale sfeer te halen. Bij het legaliseren zal ook bepaald worden voor welke doeleinden cannabis gebruikt mag worden en hoeveel men in bezit mag hebben. Volgens Waidoe is het controlemechanisme bij de instituten niet in staat te zorgen voor een goed verloop. “Het zal niet werken, want zelfs het smokkelen van tabak, kan in Suriname niet onder controle gehouden worden”, zegt Waidoe, die ook bang is dat legalisatie een verkeerd signaal geeft aan de jeugd. “Met de legalisatie verkopen wij de jeugd.”
Tijdens de vergadering hebben de Caricom-staatshoofden verteld hoe het eraan toe gaat in hun land om zo na te gaan hoe er een nationaal draagvlak gecreëerd kan worden om over te gaan tot decriminalisering van soft drugs. Het doel van de vergadering was onder andere om steeds meer landen te betrekken om soft drugs te decriminaliseren. In een aantal Caricom-lidlanden is het beleid voor wat betreft cannabis aangepast. Jamaica is een van de landen waar cannabis legaal is, personen mogen tot 10 gram in bezit hebben voor medicinale en recreatieve doeleinden. Er zijn ook landen waar cannabis voor consumptieve doeleinden is toegestaan. In de Verenigde Staten van Amerika is cannabis in een aantal staten legaal.

door Kimberley Fräser

More
articles