Kick off Wiskunde Olympiade op Hendrikschool

Landelijk hebben vandaag 2.633 leerlingen van de derde en de vierde klas van de verschillende muloscholen, van 08.15- 09.45u gewerkt aan 30 wiskunde opgaven tijdens de Faja Lobi wedstrijd, die de voorronde is van de Wiskunde Olympiade 2018. De olympiade wordt dit jaar voor de zesde keer gehouden. De officiële start van dit jaarlijks evenement dat georganiseerd wordt door de Surinaamse Vereniging van Wiskunde- en Rekenleraren (SVWR), vond dit jaar plaats op de Hendrikschool. Op de deze school hebben ongeveer vijftig leerlingen deelgenomen aan de voorronde.
Volgens Ewald Levens, voorzitter van de SVWR, is gekozen voor de Hendrikschool, omdat de officiële start van de olympiade altijd wordt gehouden op een school waar de winnaar van het vorig jaar van afkomstig van is. Vorig jaar was Shofar Sno, leerling van de Hendrikschool, als beste uit de bus gekomen. Levens zegt dat de commissie van de Wiskunde Olympiade elk jaar goed werkt verricht. Voorts is hij het examenbureau van het ministerie van Onderwijs, zeer erkentelijk voor de ondersteuning bij het afgeven van de wiskunde toetspakketten aan de diverse scholen. Ook het bedrijfsleven, met name Self Reliance, levert een bijzondere bijdrage door middelen beschikbaar te stellen om de kosten te vergoeden.
De voorronde duurt een dag en wordt zo snel mogelijk gecorrigeerd door de commissie van de olympiade, waarna de uitslag aan het eind van de maand bekend wordt gemaakt. Afhankelijk van de uitslag worden leerlingen toegelaten tot de finale. Om zich te kwalificeren voor de finale, moet en leerling minstens driekwart van de dertig vragen goed beantwoord hebben. Volgens Levens ligt het aantal finalisten meestal tussen de 90 en 100 leerlingen. De finale vindt plaats op 4 augustus op de Anton de Kom Universiteit, waarna op 18 augustus in het auditorium van Self Reliance de prijsuitreiking zal plaatsvinden aan de eerste twintig leerlingen met de hoogste cijfers.
Het doel van de Wiskunde Olympiade is om leerlingen wiskunde vaardigheden bij te brengen, daardoor wordt de algemene denkvaardigheid vergroot en worden er algebraïsche en rekenvaardigheden opgedaan, ook leren de leerlingen creatief denken, logisch denken en beredeneren. Dit komt volgens Levens de leerling ten goede, zodat die bij verdere studie blijvende goede resultaten kunnen boeken. Dit jaar werd in mei de Math Battle, de voorloper van de Wiskunde Olympiade op vwo-niveau, voor de eerste keer georganiseerd. Het is de bedoeling dat die elk jaar georganiseerd wordt en dat Surinaamse scholieren uiteindelijk internationaal kunnen deelnemen aan de internationale wiskunde olympiade.

door Priscilla Kia

More
articles