EXAMENPERIKELEN

Studenten van het Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs (VWO), hebben zich gebundeld. Zij hebben het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur benaderd met het verzoek om hen in staat te stellen het examenonderdeel financiële kerngetallen van het vak economie 2, opnieuw te maken, te laten vervallen of een geheel nieuw examen te maken. Volgens de studenten is dit onderdeel slechts summier behandeld in de voorlaatste klas. Indien de studenten gelijk hebben, zouden zij inderdaad de kans moeten krijgen om dit onderdeel opnieuw te mogen maken. Maar het kan natuurlijk ook dat de studenten zich niet goed hebben voorbereid naar het examen toe, en dan is het logisch dat het examen heel moeilijk voor ze was. In de brief aan het ministerie, doen de studenten het ook voorkomen alsof het ministerie heeft gefaald bij het controleren van het examenwerk. Volgens de studenten zijn zij ook geconfronteerd met examenopgaven die niet voldoende behandeld zijn door de docent. Maar nadat de studenten hun misnoegen kenbaar hadden gemaakt, kwam het leerkrachtenkorps met een ander verhaal. De docenten hebben nadrukkelijk aangegeven, dat het onderdeel waarover de studenten struikelden, al in het eerste kwartaal is behandeld en ook bij het eerste schoolonderzoek is getoetst. Het verzoek van de studenten is dan ook gisteren, vrijdag, afgewezen. Er worden bepaalde criteria gehanteerd voor het opstellen van examenwerk, daarbij ziet het ministerie erop toe dat er niets wordt getoetst wat de studenten gedurende dat jaar niet hebben gehad. Het is natuurlijk jammer als studenten een schooljaar moeten doubleren, maar als studenten de behandelde stof niet kennen, kan dat de school niet aangerekend worden. De school heeft verantwoordelijkheden, maar de studenten net zo goed. De studenten dachten een tweede kans te kunnen krijgen, maar kwamen bedrogen uit. De mens is gauw geneigd de fout ergens anders te zoeken, terwijl door eigen inzet veel veranderd kan worden.