Incorporatie IOL naar AdeKUS gaat normaal door

De incorporatie van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) naar de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), gaat normaal door. Dit heeft Lillian Ferrier, minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, gisteren tijdens een persconferentie aangegeven.
Volgens de minister is de transformatie van eminent belang als wij als land niet achter willen raken op het gebied van onderwijs in de wereld. Ferrier zei dat Haïti en Guyana, ons land al hebben ingehaald op het gebied van onderwijs. De minister gaf aan dat Suriname zich binnen de Caricom heeft gecommitteerd om het onderwijs op te trekken naar internationale standaarden. De transformatie van het IOL naar de AdeKUS heeft volgens de minister tot doel het onderwijsniveau te verhogen. Zij benadrukte dat de transformatie niet betekent dat studenten die geslaagd zijn van het SPI, Natin, havo en imeao, zich niet kunnen inschrijven. Wel zullen zij eerst een schakelprogramma moeten volgen op de universiteit om te kunnen beginnen aan de lerarenopleiding. Ferrier verduidelijkte dat het niet gaat om het huidige schakeljaar van de universiteit, maar om een compleet nieuw schakelprogramma dat veel breder zal zijn. Het ministerie werkt nog aan de opzet van dit programma.
De onderwijsminister gaf aan dat 80 procent van de onderwijsgevenden in het basisonderwijs slechts bevoegd is om tot de vijfde klas les te geven. Zij zei ook dat er docenten op het IOL zijn die les verzorgen met alleen een MO- A akte. Met de transformatie zullen deze docenten verplicht zijn om verder te studeren voor hun MO- B akte. Ferrier gaf aan dat docenten die hun MO- B bevoegdheid hebben, dan zullen gaan voor hun master. Zij benadrukte dat het niet zo kan zijn dan docenten die niet bevoegd zijn, les verzorgen en dat wij elk jaar weer klagen over de slechte resultaten. Ferrier zei dat Suriname al lang niet meer voldoet aan de eisen in de regio en dat daarom de incorporatie belangrijk is.