ABS-personeel wijst 4% loonsverhoging af

Het personeel van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS), dat sinds 20 april in actie is, heeft de 4 procent loonsverhoging afgewezen die door het ministerie van Financiën wordt aangeboden. Het personeel is dik ontevreden, omdat zij sinds 2015 geen loonsverhoging heeft ontvangen en eist 25 procent loonsverhoging. Reeds twee en een half jaar vragen de medewerkers om een looncorrectie, maar volgens de ABS-directeur, Iwan Sno hebben zij daar geen recht op.
De bond heeft brieven geschreven naar de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, De Nationale Assemblee en het hoofd Statistiekorgaan, en is twee keer naar het kabinet ven de vicepresident geweest om aandacht te vragen voor dit probleem, maar tot nog toe is geen positief resultaat bereikt. Ook is de bond twee keer naar de bemiddelingsraad geweest, maar dat heeft ook niets opgeleverd. Bondvoorzitter Roy Adema, geeft aan dat er momenteel een persstilte wordt ingelast, totdat zaken met de directie rond zijn.
Robby Berenstein, voorzitter van de vakcentrale C-47, had de actie overgenomen en heeft samen met het ABS-personeel steun gevraagd bij vicepresident Ashwin Adhin, maar ook dit leverde geen resultaat op. Het gevolg van de actie die al twee maanden duurt, is dat het werk bij het ABS stagneert. Het jaarlijks prijsindexcijfer over de maanden mei en juni van dit jaar kan daardoor niet geproduceerd en gepubliceerd worden. De vakbond heeft ook geen dispensatie verleend aan de leden van de bond.

 

door Kimberley Fräser