Gouden editie Suripop belooft feestelijk festijn te worden

Na lang wachten mocht Suriname gisteren eindelijk kennismaken met de twaalf Suripop nummers van dit jaar. Vrienden en liefhebbers van Suripop zijn gisteren massaal getogen naar de Ballroom van Torarica waar de presentatie zou plaatsvinden. Het is dit jaar de twintigste editie van het componistenfestival en het belooft een feestelijk festijn te worden in het Nationaal Indoor Stadion (NIS) waar op 4 augustus de finale van Suripop XX zal plaatsvinden.
Van de 76 inzendingen hebben 12 composities de eindstreep behaald. De finalisten zijn: Rudi Fernand (Highway of Love), Samantha Pater (Enough), Steven Silent (Wan Swit Firi), Ferdinand Schet (Fa Koto Nanga Yatjie Du Kon), Rachel van Dillenburg (Na Okasi), Byciel Watsaam (Taa Fa), Sergio Emanuelson (Atibron), Harold Gessel (Mi Gowtu), Ryan Rozenblad (Climax), Eros Banket (So Kele Kele), Jonovan Hatimi (Lobi Fu Tego) en Ornyl Malone (Pasensi). Deze 12 finalisten hebben allen het verhaal achter hun compositie gedeeld met het publiek.
De stichting heeft er alles aan gedaan om Suripop XX tot een feestelijk muzikaal festijn te maken. Hiervoor zijn twee vaste onderdelen uit de gala-avond van het festival geschrapt, namelijk de Suripop medley en het ‘In Memoriam’, waarbij eer wordt betoond aan personen die een wezenlijke bijdrage geleverd hebben aan het festival. De organisatie heeft gemeend om dit jaar enkele Surinamers die hun sporen hebben verdiend in de muziekwereld, maar in het buitenland verblijven, naar Suriname te halen. Suripop is het platform voor talentvolle, arrangeurs, componisten en muzikanten. Met de komst van Damaru, Denise Jannah, Keizer, Edgar Burgos en Kenny B, wil de stichting de jongeren die bezig zijn met muziek, laten zien dat door hard te werken, discipline en geduld, succes behaald kan worden.
Harold Gessel die vanaf 1988 enkele keren heeft meegedaan, zal dit jaar weer meedoen. Gessel heeft drie keer de eerste plaats gemist en hoopt dit jaar wel met de trofee naar huis te gaan. Terwijl bijna alle Suripop nummers de boodschap van liefde overbrengen, springt Ferdinand Schet met zijn nummer ‘Fa Koto Nanga Yatjie Du Kon’ eruit. Schet bezingt met zijn nummer de cultuur, die volgens hem belangrijk is en niet vergeten mag worden. Een andere uitblinker was Byciel Watsaam met het lied ‘Taa Fa’. Hoewel dit lied ook de liefde bezingt, is het toch uniek omdat het volledig in het Aukaans wordt gezongen.
Op de presentatie-avond van Suripop XX heeft het publiek de ‘gold coated’ trofee van 24 karaat, die speciaal voor deze editie door Pansa Machine Shop N.V. is vervaardigd, mogen aanschouwen. Deze Suripop jubileumeditie zal dan ook de geschiedenis ingaan als ‘The Golden Suripop’. Maurino Pansa, managing director van Pansa Group of Companies, gaf aan dat de trofee in samenwerking met Grassalco is vervaardigd, terwijl Chee’s Jewelry gewerkt heeft aan het coating proces. “Het is een kunstwerk dat internationaal staat aangeschreven. De trofee is het symbool dat wij samen sterk zijn en grote dingen kunnen doen”, zei Pansa.

-door Priscilla Kia-