Eerste kruisband- en gammanageloperatie succesvol uitgevoerd

Medici van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), kijken tevreden terug op de nieuwe operaties die met succes zijn uitgevoerd. De tweede week van juni zijn er voor het eerst, voorste kruisband- en gammanageloperaties in het ziekenhuis uitgevoerd. De eerste patiënt heeft tijdens het voetballen een scheur in zijn kruisband gekregen die van dien aard was, dat de behandelingen van de fysiotherapeut niet voldoende waren. “De patiënt was in de ziektewet en afhankelijk van krukken, deze jongeman wilde weer een normaal leven leiden, dus heeft hij toegestemd om de spits af te bijten”, zegt dokter Kenneth Marhé, orthopedisch chirurg binnen het AZP. Volgens de orthopeed is het ziekenhuis na maanden voorbereiding in de tweede week van juni eindelijk in staat geweest om zo een grote operatie uit te voeren in het Academisch Ziekenhuis. “Dat de operatie goed is verlopen, betekent een stap vooruit voor het AZP” vult dokter Marhé aan.  De gammanagels zijn metalen schroefpennen die operatief worden geplaatst in het geval van heupfracturen.
Patiënten met heupfracturen kunnen over het algemeen voor langere tijd niet meer lopen, maar dankzij het plaatsen van een gammanagel kunnen deze patiënten over het algemeen met behulp van de fysiotherapeut op heel korte termijn al zelfstandig lopen. Zodoende zijn deze patiënten vrij kort na zo een operatie minder hulpbehoevend en is de opnameperiode in het ziekenhuis korter.