Gezondheidszorg in problemen door koersontwikkeling

De radiologische klinieken hebben de tarieven van hun dienstverlening wederom verhoogd. Patiënten moeten het verschil zelf betalen, aangezien de verzekeringsmaatschappijen zich houden aan de tarieven die zijn overeengekomen met de regering. Diana Pokie (ABOP), lid van de vaste commissie van het ministerie van Volksgezondheid in De Nationale Assemblee (DNA), zegt desgevraagd dat de koersontwikkeling de boosdoener is van al de problemen in de gezondheidszorg. Ze benadrukt dat de koersontwikkeling het resultaat is van het beleid dat de regering heeft gevoerd. Zij geeft aan dat bij de totstandkoming van de Wet Nationale Basiszorgverzekering alles goed ging, omdat de koers toen tussen de SRD 3,- en SRD 4,- lag.
Pokie zegt dat de wet toen ook al kleine kinderziektes had, maar niet van dien aard dat de totale zorg in gevaar kwam. Zij geeft te kennen dat kwalitatieve zorg veel geld vergt en met de koersontwikkeling de zorg veel duurder is geworden. Pokie geeft aan dat in de vaste commissie tot op heden geen evaluatierapport is gepresenteerd om te kijken wat de verbeterpunten zijn. Zij merkt op dat er hiervoor genoeg deskundigen zijn. Volgens haar is de wet een goed voornemen van de regering, maar de wet is aan aanpassing toe.
Een MRI- scan die voorheen SRD 1.450 bedroeg, kost nu SRD 2.000. Het tarief voor een scan was in 2014 vastgesteld op SRD 900 en werd vorig jaar, na overleg met de regering opgetrokken tot SRD 1.450. Het verschil werd door het Zorgvoorzie-ningsfonds betaald. Binnen zes maanden zou er dan worden gewerkt aan een definitieve oplossing. De radiologische klinieken zijn niet meegegaan met de maatregel van de regering, omdat zij een duurzame oplossing willen. Zij hebben besloten de tarieven eigendunkelijk aan te passen. Pokie geeft aan dat zij de radiologen begrijpt, maar benadrukt dat een ieder zich moeten houden aan wet en regel. Indien zij de wet hebben vertrapt, zou de overheid als eindverantwoordelijke moeten optreden. De parlementariër is van mening dat communicatie zoek is bij de regering met als gevolg problemen in alle sectoren van ons land. Zij geeft aan dat het niet alleen om de gezondheidszorg gaat, maar dat haast alle sectoren over de kop zijn. Zij noemt als voorbeeld de transformatie van het IOL. Pokie legt uit dat het overhevelen van het IOL naar de universiteit deel is van het herwaarderingsprogramma van het onderwijs, maar door gebrek aan communicatie lijkt het erop alsof het om een nieuwe maatregel gaat. Dit is volgens haar te danken aan het continu reshuffelen van ministers, waardoor het beleid steeds wordt onderbroken. De parlementariër vindt dat er eerst een goede voorbereiding moet zijn voordat het IOL kan worden overgeheveld.
Pokie is van mening dat de regering niet de juiste prioriteiten weet te stellen. Zij vindt dat de regering, gezien de economische crisis, een aanpassingsprogramma had moeten presenteren aan de samenleving en haar medewerking had moeten vragen om zich te houden aan dit programma om uit de crisis te geraken. De gemeenschap wordt volgens haar steeds weer de dupe van het beleid. Pokie geeft aan dat dit het nadeel is wanneer er wordt gekozen voor een regering die een slecht beleid uitvoert. De sleutel om uit de huidige situatie te komen, ligt volgens haar bij het volk, welke zij op 25 mei 2020 zal gebruiken.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles