Overhevelen IOL naar Adek niet realistisch

VHP-assembleelid Riad Nurmohamed tevens lid van de vaste commissie Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWT&C), vindt het niet realistisch om het Instituut van Leraren (IOL) naar de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) over te hevelen. Het IOL zal vanaf 1 oktober verbonden zijn aan de universiteit.
Volgens Nurmohamed is de AdeKUS nog niet in staat dit instituut op zich te ne-men, gezien de moeilijke situatie waarin de universiteit zich nog steeds bevindt.
De universiteit verkeert in financiële problemen. Nurn-mohamed vindt dat de AdeKUS ook aan het woord moet komen en aan moet geven of zij wel klaar is voor de overname. De presidentiële commissie is belast met de uitvoering. Deze commissie communiceert volgens Nurmohamed slechts met het IOL, het parlement en de minister van Onderwijs. De AdeKUS is niet betrokken bij de ge-sprekken.
Nurmohamed zegt een beroep te zullen doen op de minister van Onderwijs, Lilian Ferrier, om haar ge-zag op te eisen in de kwestie IOL-AdeKUS. Voorts zegt hij de problemen die ontstonden tijdens het bewind van de voormalige minister Robert Peneux, te willen voorkomen.
Op zich vindt Nurmohamed het een goed initiatief om het IOL over te hevelen naar de universiteit, maar de uitvoering moet niet on-derschat worden. Volgens hem is de tijdspanne om het instituut over te hevelen veel te kort en kan de uitvoering beter met een jaar uitgesteld worden. De AdeKUS heeft dan meer ruimte om alle zaken die met de overheveling ge-paard gaan, in orde te ma-ken. Voor de studenten die al ingeschreven zijn, zullen er geen consequenties zijn. Volgens onderwijsminister Ferrier kunnen die worden overgeheveld naar de universiteit. Alleen voor nieuwe inschrijvingen zal er geen mogelijkheid zijn.
Het overhevelen van het IOL is een staatsbesluit dat sinds 9 oktober 2017 is genomen. Het IOL zal daardoor een universitaire lerarenopleiding worden.

door Kimberley Fräser

More
articles