DRUGS VISITEKAARTJE

In de afgelopen 2 jaar werden in verschillende geografische gebieden drugs onderschept die afkomstig zijn uit Suriname. Hoewel de verschillende justitiële diensten zich richten op het lokaliseren van drugs, wordt de drugsmaffia steeds creatiever in het vervoeren van het verderfelijke spul. De Spaanse politie heeft de afgelopen week op twee jachten voor de kust van de Canarische eilanden, ruim 3.350 kilogram aan cocaïne gevangen. De twee jachten waren voor het laatst in Suriname gesignaleerd, alvorens zij vertrokken richting de Canarische eilanden. Naar verluidt  zou de cocaïne in ons land door vissersboten zijn overgeladen op de twee jachten. In de afgelopen vier maanden is er meer dan 7.000 kilogram aan drugs, afkomstig uit Suriname als transitieland, onderschept in verschillende landen. Als we de straatwaarde van deze 7.000 kilogram berekenen, komen we op grof 350 miljoen Euro. Dat is een aardig bedrag binnen een kleine economie als van ons land, we zullen echter niet aannemen dat deze hoeveelheden afkomstig zijn van de “kleine man”. We kunnen wel vermoeden, dat dit slechts een klein deel is van wat werkelijk is getransporteerd richting Europa. Afgelopen maandag maakte het Antwerpse parket een melding van een drugsvangst van 317.8 kilogram cocaïne in de haven. Het spul was verstopt in 273 pakketten in een container, die was afgezet door een schip uit Paramaribo. Daarnaast maakte België eind maart ook al melding van een vangst van 270.5 kilogram cocaïne afkomstig uit Suriname en in dezelfde maand werd er in Nederland 3.800 kilogram cocaïne onderschept. De hoeveelheden cocaïne die vanuit ons land komen, zijn zoals blijkt enorm toegenomen. Terwijl we door een economische depressie gaat, praat men over een stabilisatie en herstelplan, en blijkt de handel in cocaïne te floreren, want er wordt meer coke dan ooit gevonden. De omvang van de smokkel van cocaïne vanuit Suriname, is explosief gestegen. Dat werd onlangs in maart dit jaar benadrukt, toen een narco-onderzeeër in beslag werd genomen in het district Saramacca. Daarvoor werd in februari 2017 een partij van bijna 1000 kilo onderschept in de Dr. Jules Sedney Haven. Dit was voor dat jaar de grootste vondst in Suriname. Binnen anderhalf jaar tijd werden er duizenden kilo’s cocaïne in beslag genomen in Suriname en West-Europa. De smokkel van drugs cq. cocaïne uit ons land is nog nooit zo groot geweest. Het is bekend, dat er grote hoeveelheden cocaïne dit land worden binnengesmokkeld en vervolgens worden gereedgemaakt voor verder transport, met als voornaamste eindbestemming West-Europa. Via verschillende landen worden de drugs naar hun eindbestemmingen gebracht. Wij moeten beseffen dat er momenteel een drugsvisitekaartje boven ons hoofd hangt en dat het daarom te verwachten is, dat wij extra worden gecontroleerd wanneer wij reizen met een Surinaams passpoort.