Suriname buigt hoofd voor Guyana

Suriname heeft na drie opeenvolgende winstpartijen in de FIBA AmeriCup 2021 Qualifiers gisteravond de eerste nederlaag moeten incasseren. Buurland Guyana, tegen wie in de voorbereiding enkele oefenpartijen waren gespeeld, domineerde de hele wedstrijd en was uiteindelijk met 83-72 te sterk. Suriname werd op bijna alle fronten afgetroefd, in het bijzonder de three-pointers, offensieve en defensieve rebounds, terwijl ook de vrije worpen niet allemaal werden benut. In de eerste speelhelft alleen had Guyana 39 rebounds tegenover slechts 18 voor Suriname.

Guyana startte agressief en leidde na vier minuten met 7-2. Suriname herstelde zich met een 10-3 run, waarin Dancell Leter acht punten voor zijn rekening nam. De eerste speelperiode werd afgesloten met 12-10 in het voordeel van Suriname. Na de start van de tweede fase zorgde Leter met een three-pointer voor een 15-11 voorsprong, maar hierna werd de ploeg onder de voet gelopen door de tegenstander. De Guyanezen namen onder aanvoering van Ray Victor, die dodelijk was met zijn three-pointers, een 19-2 run voor een 30-17 voorsprong.

Victor scoorde in deze run drie keer raak van afstand. Suriname had duidelijk moeite met de snelle omschakelingen van de tegenstander, maar wist zich te herstellen dankzij een grote bijdrage van Sergio de Randamie in de laatste vijf minuten. De Randamie nam in deze tijdspanne acht van Surinames tien punten voor zijn rekening. Bij het ingaan van de rust was de run van Guyana 29-15 en daarmee een 39-37 ruststand. De 17-16 in de tweede quarter zou later de laatste voorsprong van Suriname blijken, want na de spelhervatting kwam de ploeg niet dichterbij dan vier punten: 44-48. Als het niet Victor was dan stond Anthony Moe op scherp achter de three-pointlijn en werd Suriname telkens op die manier de das omgedaan.

Moe gaf Guyana drie minuten na de spelhervatting met een three-pointer een 48-34 voorsprong. De Randamie, Safiero Fraser en Xaviero van Ams brachten Suriname met 44-48 dichterbij, maar opnieuw haalde Moe met een three-pointer de angel eruit bij Suriname: 51-44. Guyana koerste met onder meer ook three-pointers van Victor en Kevon Wig-gings naar een 61-49 eindscore voor de derde fase. Hoewel Suriname in de vierde quarter 23 punten tegen 22 voor Guyana scoorde, was de marge die de tegenstander zichzelf had gecreëerd te groot om weg te werken. Daarnaast bleven Shane Webster en Victor – de laatste vanwege zijn three-pointers – ook in deze quarter een doorn in het oog van de Surinaamse verdediging. Victor liet er in de laatste speelperiode nog drie afstandsschoten noteren, respectievelijk 70-60, 74-63 en 77-67. De laatste three-pointer kwam met nog minder dan drie minuten en Surinaamse slaagde er niet in deze achterstand van tien punten in te lopen.