‘AdeKUS heeft budget niet om IOL over te nemen’

De overheid besloot in 2017, dat het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) overgeheveld moest worden naar de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS). Volgens VHP-assembleelid Riad Nurmohamed, tevens lid van de vaste commissie van Onderwijs, is dit geen probleem, ook de overheveling naar de Faculteit der Humaniora is volgens hem mogelijk.
Overhevelen is geen probleem, het gaat volgens Nurmohamed om het budget. De AdeKUS heeft volgens hem het budget niet om het IOL over te nemen. Gezien de AdeKUS indirect onder het ministerie valt, is zij afhankelijk van subsidie. “Echter heeft de overheid flink geknipt in de subsidie van de universiteit, dus middelen voor de overname van IOL heeft het bestuur niet”, zegt Nurmohamed. Nu al blijkt volgens hem dat het bestuur bepaalde opleidingen moeilijk in stand kan houden vanwege het gebrek aan financiële middelen. Als het IOL overgeheveld wordt, betekent dit dat de overheid moet inkomen om ervoor te zorgen dat de opleidingen van het IOL draaiende gehouden kunnen worden op de universiteit.
Nurmohamed haalt aan dat de regering al bij de vorige begroting een budget voor de AdeKUS moest vaststellen voor de overname en het onderhoud van het IOL. “Als zij dat weer niet doet bij de volgende begroting, zal ik er tegen stemmen”, aldus het assembleelid. Hij benadrukt dat de regering in de begroting van 2018 duidelijk een budget hiervoor had moeten vaststellen.
Naast het economisch probleem, heeft het bestuur ook communicatieproblemen met de diverse faculteiten op de universiteit. Nurmohamed zegt zich zorgen te maken over de overheveling onder deze regering, omdat bekend is dat de regering zaken slecht voorbereid en uitvoert. Hij merkt op dat de randvoorwaarden die gepaard gaan met de overdracht, tot nog toe niet zijn geregeld.
De oorzaak van de problemen op de universiteit, zijn volgens Nurmohamed terug te vinden in de populistische maatregelen die zijn genomen door diverse besturen. Hij wijst erop dat tal van deze besluiten nu grote mislukte projecten zijn geworden. De sportacademie, het Confucius Instituut en de Faculteit der Humaniora, zijn volgens hem allemaal populistische keuzes geweest van het bestuur van de AdeKUS. Hij haalt aan dat de Faculteit der Humaniora belangrijk is voor Suriname, maar afgestoten moet worden naar particuliere instellingen, gezien die geen rendement heeft voor de universiteit.
Het assembleelid zegt dat het universiteitsbestuur geen keuzes moet maken die gebaseerd zijn op prioriteiten van persoonlijke aard. “Het bestuur moet leren keuzes te maken die duurzame ontwikkeling van de universiteit teweegbrengen”, benadrukt hij.
Nurmohamed zegt meerdere keren erop te hebben gehamerd dat de universiteit samen met de overheid en het bedrijfsleven, de diverse opleidingen moeten screenen. Volgens hem moet de AdeKUS opleidingen aanbieden die de ontwikkeling van het land en het ontwikkelingsplan van de overheid ondersteunen. “Opleidingen die daar geen bijdrage aan leveren, moeten afgestoten worden van de universiteit”, aldus Nurmohamed.

door Richelle Mac-Nack

More
articles