Aanbod India aangrijpen voor medicijnvoorziening

foto: Ivan Summerville

De regering zou het aanbod van de Indiase president, Ram Nath Kovind, om ons land te voorzien van hoge kwaliteit medicijnen, moeten aangrijpen. Dit zegt VHP-parlementariër tevens arts, Dew Sharman, tegenover De West. De Indiase president heeft in het parlement aangegeven, dat zijn land klaar staat om Suriname op verschillende fronten te helpen, waaronder ook de gezondheidszorg.
Sharman geeft aan dat wij momenteel al genoeg medicijnen uit India hebben op de lokale markt die veel goedkoper zijn dan medicijnen uit andere landen. Aan de kwaliteit van de medicijnen uit India, twijfelt hij niet. De medicijnen worden volgens de geldende internationale standaarden vervaardigd. Hij voert aan dat India een zeer goede naam heeft in de wereld op dit gebied en niets zal doen om die te schaden. Sharman heeft ook het volle vertrouwen in de deskundigen in ons land die de import van medicijnen controleren.
Gelet op de huidige economische situatie in ons land en de staat waarin onze gezondheidszorg zich bevindt, waarbij er niet optimaal geneesmiddelen beschikbaar zijn, is dit volgens Sharman een optie.
In internationale media zijn berichten verschenen dat India medicamenten vervaardigt zonder patent te hebben. Patent op een medicijn betekent dat de fabrikant het alleenrecht heeft om dat geneesmiddel te produceren en te verkopen. Niemand anders mag dan het desbetreffende medicijn maken en op de markt brengen. Op die manier heeft de fabrikant de garantie dat hij alle inkomsten uit de verkopen binnenkrijgt. Sharman erkent dat India medicijnen zonder patent vervaardigd, maar geeft aan dat India niet het enig land is waar dit gebeurt. Hij zegt dat er genoeg voorbeelden zijn van landen die geneesmiddelen zonder patent hebben gemaakt, zoals Brazilië. De arts legt uit dat een patent op een geneesmiddel niet lang geldig is en dat medicamenten zonder patent, kwalitatief hetzelfde en hetzelfde effect hebben, maar veel goedkoper zijn. Hij geeft aan dat landen overgaan tot het maken van geneesmiddelen zonder patent, omdat de geneesmiddelen met patent vaak genoeg heel erg duur zijn. Dit vanwege het monopolie van de fabrikant.
Indien ons land overgaat tot het op grote schaal importeren van medicijnen uit India, zegt Sharman dat dit wel volgens de regels en transparant moet plaatsvinden. Indien er belemmeringen zijn hiervoor in de wet, moeten die volgens hem worden opgeheven. Hij geeft aan dat hij in het verleden gesprekken heeft gevoerd met particuliere Indiase ondernemers die een business wilden opzetten in ons land voor het verder exporteren van Indiase medicamenten naar landen in de regio. Hiervoor moet de business in ons land volgens hem wel winstgevend zijn.

door Johannes Damodar Patak

More
articles