Toename drugsvangsten onder huidige regering wekt bevreemding

De toename van de drugsvangsten in het buitenland afkomstig uit Suriname sinds het aantreden van de huidige regering in 2010, wekt bevreemding bij Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos). Hij is ervan overtuigd dat de drugs die worden onderschept, niet van de kleine man komen, maar vanuit een bepaald syndicaat. Binda begrijpt niet dat er in het buitenland zulke grote partijen drugs worden onderschept die afkomstig zijn uit een klein land als Suriname, en dat de regering niets hiertegen doet. Hij merkt op dat de regering duidelijk de aanpak van de drugshandel niet als prioriteit heeft gesteld, maar zegt ook niet veel te verwachten als hij kijkt naar bepaalde figuren waarmee president Desiré Bouterse op de foto staat.
Ook hebben noch de huidige minister van Justitie, Stuart Getrouw, noch zijn voorgangers, volgens Binda een duidelijk plan gepresenteerd om de drugsproblematiek in ons land aan te pakken. Hij merkt integendeel dat de drugsvangsten vanuit Suriname een maandelijks karakter krijgen. Opvallend voor hem is dat bij de nationale drugsonderscheppingen nauwelijks details worden vrijgegeven vanuit het Korps Politie Suriname (KPS). Hij vermoedt dat het KPS tegen blinde muren aanloopt in deze zaken en vindt dat de informatie hierover moet worden gedeeld met de samenleving.
De Akmos-voorzitter stelt dat Suriname door de drugsvangsten internationaal be-kendheid geniet. Dit heeft volgens hem consequenties voor ondernemers die vooral in de export zitten. Binda legt uit dat ons land onder een vergrootglas is geplaatst en dat er extra wordt gelet op ladingen vanuit Suriname. Voor een Surinaamse ondernemer die zaken in het buitenland wil doen is het volgens hem nog moeilijker, omdat men toch geen risico’s wenst te nemen om zaken te doen met een land dat bekend staat om drugs. Hij noemt als voorbeeld Columbia dat door drugs bekend is geworden in de wereld. De Akmos- voorzitter merkt op dat de grenzen van ons land niet voldoende bewaakt worden met als gevolg dat een ieder ons land binnen kan komen. Volgens hem moet het KPS in samenwerking met het Nationaal Leger, verrassingsacties houden op de routes waar mensen ons land binnen kunnen komen. Hij vindt ook dat de Maritieme Politie op de waterwegen voldoende moet patrouilleren. Hierdoor wordt er volgens hem niet alleen gewerkt aan drugssmokkel, maar ook aan de smokkel van illegale goederen.
Binda vindt dat er vanuit De Nationale Assemblee ook weinig wordt gedaan om de drugsproblematiek aan te pakken. Hij geeft aan dat de wetgeving aangescherpt moet worden, zodat mensen tien keer nadenken voordat zij drugs ons land binnensmokkelen. Hij noemt als voorbeeld Singapore en Thailand waar op drugsbezit er straffen gelden van levenslang tot zelfs de doodstraf. Echter moet het volgens hem niet alleen blijven bij wijzigingen, maar moeten de wetten ook worden nageleefd. De Akmos- voorzitter zegt dat de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties (MOT) is aangenomen, maar dat deze wet niet wordt nageleefd. Hij geeft aan dat tal van mensen kolossale huizen bouwen en in peperdure auto’s rijden, zonder dat zij een vaste baan en zichtbare inkomen hebben. Binda denkt in dit kader ook aan douaneambtenaren en politici die enorme investeringen plegen. Volgens hem moet er bij deze mensen worden aangeklopt voor onderzoek en moeten zij verklaren hoe zij aan hun kapitaal komen.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles