Watamaleo schiet Suriname naar sensationele zege op Grenada

Suriname en Grenada leken gisteren in een verlenging te zullen moeten uitmaken wie zich winnaar mocht noemen van dit treffen op de tweede speeldag van de Men’s FIBA AmeriCup Caribbean Qualifiers.  Grenada dat op de eerste speeldag met 64-93 van Guyana verloor, zou de zwakke broeder in het tien landen tellende toernooi moeten zijn, maar toonde gisteren karakter tegen Suriname, dat op de eerste speeldag met 80-61 van St. Lucia won.

Met nog 2.2 seconden op de wedstrijdklok was Jonathan Williams van Grenada zijn zenuwen de baas en schoot hij drie vrije worpen raak nadat hij bij een three-pointpoging gefouled was door een Surinaamse speler. Hij bracht de score hiermee op 67-67.

Coach Ludwig Belgrave van Suriname haastte zich hierna in een time-out, dat goed uitpakte. Bij de aanval die meteen hierna volgde ondernam Watamaleo onder druk van twee spelers van de tegenpartij een gedurfde doelpoging én met succes. Suriname won met 69-67 en zodoende ook zijn tweede partij in het toernooi.

Watamaleo werd na zijn succesvolle at-the-buzzer bedolven onder de felicitaties van de enthousiaste Surinaamse aanhang, die bij drommen het veld opkwam.

Net als St.Lucia weigerde Grenada te zwichten onder de druk van het thuispubliek. De ploeg scoorde als eerst en nam een gedurfde 15-7 voorsprong. De eindscore van de eerste fase werd 23-14. Safiero Fraser antwoordde met een 3-pointer nadat Linden James van dezelfde afstand St.Lucia op 23 punten had gebracht. Suriname herstelde zich in de tweede speelperiode, maar zou pas laat langszij komen. Het was Watamaleo die met een 3-pointer de achterstand tot 31-33 reduceerde, waarna Xavier Elburg een tip-in had bij het afgaan van de zoemer. Hiermee was de ruststand 33-33.

In de derde quarter had Suriname met 54-44 zijn grootste voorsprong, maar zag Grenada aan het einde van deze fase dichterbij komen: 51-55.

De Surinaamse spelers hadden veel moeite de tegenstander van zich af te schudden. In de bepalende vierde quarter grossierde het van turnovers en uitglijpartijen vanwege de gladde vloer, wat voor beide teams voor- en nadelen had.

Met nog 26.1 seconden leidde Suriname met 67-64, waarna Williams achter de vrije worp-lijn mocht. Hij benutte alle drie de vrije worpen, maar uiteindelijk had Watamaleo het laatste woord.