Suriname wint eerste wedstrijd in FIBA AmeriCup

De nationale mannen basketbalselectie heeft gisteren bij aanvang van de FIBA Ameri-Cup Caribbean Qualifiers zijn eerste wedstrijd meteen in winst omgezet. De ploeg nam het op tegen St.Lucia en won na een ruststand van 42-32 uiteindelijk met 80-61.

Ondanks het ruime verschil kreeg Suriname de zege niet cadeau. St.Lucia speelde vooral een sterke derder quarter, waarin de gasten een 18-8 run namen en aan het einde van deze speelperiode de achterstand hadden ingelopen tot 52-57. In de vierde fase liep het echter weer bij de nationale ploeg en koersten de spelers naar de zege van 80-61.

Suriname opende de score met een three-pointer van Xaviero van Ams, waarna werd uitgelopen tot 10-2. Na een time-out aan de zijde van St.Lucia kwam deze ploeg iets beter voor de dag. De eindstand van de eerste quarter werd 24-16 in het voordeel van Suriname. Gylan Watamaleo had in de eerste fase een grootse bijdrage met 10 punten, gevolgd door Dancell Leter met 7 punten. De ploeg profiteerde in de eerste fase vooral van een totaal van elf turnovers bij de tegenpartij, echter moest Suriname in deze periode het afleggen voor wat de rebounds betrof: 18 tegen 5. Voor de speler Joel Polius van St.Lucia had hierin een bijdrage. Hij had ook de eerste dunk in de wedstrijd, namelijk na twee minuten spelen in de tweede speelperiode: 18-29. De ploeg kwam later met 23-29 iets dichterbij, maar Sergio de Randamie nam met twee opeenvolgende three-pointers de tegenstander de wind uit de zeilen: 35-23. Toch zou St.Lucia zich opnieuw terugknokken. Dankzij drie turn-overs bij Suriname werd de achterstand verkleind tot 32-37. Watamaleo leek het welletjes te vinden en bepaalde met een three-pointer de ruststand op 42-32. St.Lucia gooiden het in de derde fase over een andere boeg wat resulteerde in een 18-8 run en een verschil van vijf punten aan het einde van de derde speelperiode.

Halverwege de vierde quarter dunkte Leter uit een alleyoop door Xavier Elburg en hiermee leek de nationale selectie beter geïnspireerd. De eindstand werd 80-61.

Er nemen in totaal tien landen deel aan dit mannentoernooi, dat, ook in de Anthony Nesty Sporthal, werd voorafgegaan door de FIBA Women’s Caribbean Cup met Cuba als winnaar.

Suriname zit bij de mannen in poule A verder ingedeeld met Guyana, Grenada en St.Vin-cent. Poule B bestaat uit: Haiti, Antigua, Bermuda, Barbados en Montserrat.

Eerder op de dag won Haïti met 78-62 van Barbados. Antigua versloeg Bermuda: 91-78. Guyana klopte Grenada: 93-64.

Het schema voor vandaag is als volgt: Montserrat-Antigua; Barbados-Berbuda; St.Vincent –Guyana en Suriname-Grenada.