‘Komst diverse bevolkingsgroepen om Suriname op te bouwen’

VHP- voorzitter Chan Santokhi zei zaterdagavond in De Olifant, dat de komst van de diverse bevolkingsgroepen naar Suriname geschied is om ons land op te bouwen. Dit zei hij tijdens de culturele dag die de VHP heeft georganiseerd in verband met 165 jaar Chinese immigratie, 145 jaar Hindoestaanse immigratie en 155 jaar Keti Koti. Santokhi merkte op dat de bevolkingsgroepen op verschillende tijdstippen naar ons land zijn gekomen en ten opzichte van elkaar ook onder dramatische omstandigheden.
Santokhi zei dat het in 2018 nog steeds hetzelfde doel is waar wij allen naar streven, namelijk ons mooie en geliefde land op te bouwen. Hij benadrukte dat niemand vraagt naar een absolute eenheid, want dit is volgens hem ook niet haalbaar.
Belangrijk voor Santokhi is wederzijds respect. Hij legde uit dat het allemaal begint bij het respecteren van elkaar, tolerantie naar elkaar toe en elkaar liefhebben. Dit zijn volgens hem de basisingrediënten voor verdraagzaamheid, dat essentieel is voor economische, financiële, sociale, culturele, menselijke, geestelijke en spirituele vooruitgang van het individu en het collectief. Hij zei dat wij ons land pas gezamenlijk kunnen ontwikkelen wanneer wij ons voldoende bewust zijn hiervan.
Santokhi zei dat wij nu al 165, 145 en 155 jaar met elkaar leven en dat er nu behoefte is om een treetje hoger op de ladder te gaan. Hij benadrukte dat samenwerking tussen de bevolkingsgroepen van groot belang is voor onze kinderen en ons land. Santokhi zei dat de huidige generatie veel minder persoonlijk contact met elkaar heeft in vergelijking tot de tijd waarin hij is opgegroeid, maar door de komst van de moderne technologie zoals sociale media, wel op die manier bij elkaar komt en contact heeft. Dit is volgens de politicus een voorsprong die vooral jongeren hebben en waarin zij begeleid dienen te worden.
De culturele dag startte om 15:00u. Verschillende culturele groepen hebben opgetreden. De dag bestond uit een Winti Prey, Dajarang Kepang, Dragon Dance, Marron Kifoko, toneel en klassieke Indiase dans.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles