Gerson Santai semi-kampioen op 11e Rotterdam Cup

Gerson Santai van Sportinstituut Poeketie is eerder deze maand, zondag 3 juni, semi-kampioen geworden tijdens de 11e editie van de Rotterdam Cup, een internationaal karatetoernooi.

De vechters, die hebben deelgenomen aan dit internationaal evenement zijn: Jediah Finisie (10 jaar); Georgeteni Dankoi (14 jaar), Joao Caio Dias Teixeira (16 jaar), Claudio De Souza Teixeira Filho (18 jaar), Gerson Santai (19 jaar) en Ondeya Tojo (22 jaar).

De begeleiders en coaches waren:

Jerry Finisie, Eugéne Weewee en Berto Poeketie.

Santai, 65kg, vocht in de categorie Kumite Heren +18 jaar, -67kg en moest in de eerste ronde uitkomen tegen de Nederlander Carlos Griado. Het was een pittige partij. Griado is drievoudig Nederlands kampioen en tweevoudig wereldkampioen UWKF. Santai won uiteindelijk na een counter (overname) met 2-0 en stroomde door naar de finale. In finale stond hij tegenover de Fransman Pierre Alain Danglades, die Frans kampioen is in zijn klasse. De Fransman won en Gerson werd semi-kampioen. Claudio De Souza Teixeira Filho werd vierde in deze categorie.

Georgeteni Dankoi, 54kg, vocht in de categorie Kumite Cadetten -16 jaar jongens -63kg. In de eerste ronde won Dankoi van de Nederlander Steijn van Harlingen: 3-0. Hierna stond Dankoi tegenover Gino Philippen, die viervoudig Nederlands kampioen is en kampioen van zowel de België-, Schotland-, Frankrijk- als Duitsland Open. De Nederlander won deze partij. Dankoi werd vierde.

Jediah Finisie, 39kg, was ingedeeld in de categorie Kumite Jeugd -12 jaar jongens -43kg. Finisie stond in de eerste ronde tegenover de Nederlander Malik Dickens. Finisie won deze partij met 1-0. In de tweede ronde moest de Surinaamse vechter uitkomen tegen Marouane Bohoudi, ook uit Nederland. Deze partij eindigde 1-0 in het voordeel van de Nederlander. Finisie werd vierde in deze categorie, welke bestond uit 20 deelnemers.

Ondeya Tojo, 55kg, kwam uit in de klasse Kumite senioren dames +18 jaar. Deze categorie bestond uit elf dames. Tojo won in de eerste ronde van Dinah Siebers (Nederland): 9-1. In de tweede westrijd was Maude Guette uit Frankijk de opponent.

Ook deze partij won Tojo overtuigend met 9-0. In de volgende ronde, die ging tussen Tojo en de Nederlandse Mandy Besseling, verloor Tojo met 1-7. Besseling stroomde door naar de finale. In de herkansingronde verloor Tojo van Emma Moeradjan (1-2) en eindigde op de vierde plaats.

Joao Caio Dias Teixeira, 54kg, die in de categorie Kumite Junioren -18 jaar jongens -68kg vocht, won met 1-0 van de Nederlander Noah de Faber. Hierna stond Joao Caio Dias Teixeira tegenover Chrys Varela (Nederland). Deze partij werd gewonnen door de Nederlander: 1-0. Voor de derde plaats moest Joao Caio Teixeira uitkomen tegen Sebastian. Joao Caio Dias Teixeira dolf het onderspit en eindigde op de vierde plaats.

De wedstrijden vonden plaats in Rot-terdam. Er namen 500 vechters uit 12 verschillende landen deel aan dit in-ternationaal evenement, te weten: België, Duitsland, El Salvador, Enge-land, Frankrijk, India, Italië, Oekraïne, Luxemburg, Nederland, Suriname en Zweden.

De leiding van Sportinstituut Poeketie dankt een ieder die op welke wijze dan ook een bijdrage heeft geleverd aan het welslagen, de afvaardiging en het verblijf van de jeugdige vechters. Suriname heeft echt een positieve indruk achtergelaten.