Wereldwijd aandacht voor uitbannen illegale tabakshandel

Sigaretten behoren tot het meest verhandelde product op de zwarte markt. Met deze handel zijn hoge winstmarges ge-moeid. Wereldwijd lopen regeringen hierdoor miljarden mis aan belastingen. Bij de illegale tabakshandel zijn wereldwijde netwerken van georganiseerde criminaliteit betrokken. Vanwege het schimmige karakter van de handel, is de omvang moeilijk in te schatten. Desondanks wordt er volgens John Padgett, external affairs manager van de British American Tobacco Caribbean (BATC), hard gewerkt om de illegale handel in tabak uit te bannen.
Tijdens de ‘high level meeting’ over de tabaksindustrie die gisteren in Hotel Krasnapolsky georganiseerd was door Link Marketing Solutions, heeft Padgett uitgelegd hoe de illegale handel werkt.

Hij noemde financieel voordeel, wettelijke regelgeving en corruptie, de drijfveren voor de illegale handel. Hoe meer belasting er geheven wordt op een product, hoe meer winsten er behaald kunnen worden wanneer het product nagemaakt wordt, terwijl de geringe sancties en de makkelijke omkoping van ambtenaren steeds meer ruimte bieden aan deze handelaren. De BATC onderzoekt de illegale sigarettenhandel in 59 landen wereldwijd.
Voor dit onderzoek zijn methoden ontwikkeld die bedrijven en overheden moeten helpen de illegale handel aan te pakken. De methode omvat marktonderzoeken, consumentenonderzoeken en de analyse van pakketten die bij consumenten zijn verzameld om het verschil te schatten tussen zendingen met inklaring en de werkelijke consumptie. Dit onderzoek wordt twee keer per jaar verricht, waardoor in zekere mate gezegd kan worden als de illegale handel toe- of afneemt.
Verder heeft de BATC ook een eigen laboratorium om de kwaliteit van producten in de illegale handel te testen. Ook worden medewerkers getraind in het herkennen van vervalste merken. In Costa Rica is het volgens Padgett gelukt de wet te veranderen om de boetes te verhogen ten aanzien van de illegale handel. De World Health Organization (WHO) werkt daarnaast ook aan een protocol voor de eliminatie van de illegale tabakshandel. Een document met regels voor wettelijke bepalingen, verhoogde sancties en aanbevelingen voor regeringen over het aanpakken van de illegale tabakshandel. Belangrijk zijn volgens Padgett werkbare belastingvoorwaarden en economisch beleid dat geen illegaliteit motiveert. In oktober dit jaar zullen de partijen bij elkaar komen om de bepalingen van dit protocol te bespreken.

 

-door Priscilla Kia-

More
articles