‘Steve Meye denkt bekrompen’

Steve Meye, geestelijke adviseur van president Desiré Bouterse, heeft op sociale media een bericht geplaatst waarin christenen worden opgeroepen om niet deel te nemen aan de activiteiten rond de Internationale Yoga Dag. VHP-parlementariër Mahinder Jogi, zegt naar aanleiding hiervan, dat Meye als geestelijke leider bekrompen denkt. In het bericht wordt er fel geageerd tegen het hindoeïsme dat wordt geassocieerd met demonen. Het bericht van Meye is binnen korte tijd meerdere malen gedeeld op sociale media.
Jogi zegt dat Meye niet moet vergeten dat Bouterse, samen met de Indiase president Ram Nath Kovind, ook actief heeft deelgenomen aan de Internationale Yoga Dag. Er kunnen ook consequenties voortvloeien uit het plaatsen van een dergelijk bericht. Jogi vraagt zich dan ook af als president Bouterse, Meye nog wil handhaven als geestelijk adviseur.
Jogi keurt het af dat Meye vanuit zijn geloofsovertuiging zijn invloed aanwendt om mensen te weerhouden van deelname. Volgens hem moeten wij, in een land waar diverse bevolkingsgroepen met verschillende geloofsovertuigingen leven, voorzichtig zijn om een dergelijke oproep te doen. Jogi vindt dat dit totaal niet past in de tijd waarin wij leven.
Yoga is internationaal erkend door de Verenigde Naties (VN) vanwege haar betekenis en waarde voor de mensheid. Jogi kan zich daarom niet voorstellen dat een geestelijk leider, yoga in een negatief daglicht probeert te plaatsen. “Wie is Meye om mensen op te roepen om niet deel te nemen aan de Internationale Yoga Dag”, zegt hij. Yogi benadrukt dat het een keus van het individu zelf is als hij wel of niet wil deelnemen aan deze dag. Persoonlijk is yoga voor Jogi een levenshouding, die haar voordelen heeft bewezen voor de mens. Hij merkt op dat yoga de gezondheid en het leven in balans brengt. “Het ligt aan de mens als hij deze mogelijkheden aangrijpt”, aldus de volksvertegenwoordiger.

 

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles