‘Markt slachtkippenkweek reeds verzadigd’

Afgelopen maandag is de stichting Pluimvee Kwekerscollectief Suri-name (PKS) gestart met de zesdaagse cursus ‘Slachtkippen-kweek’, waarbij deelnemers leren waar zij rekening mee moeten houden bij de kweek van slachtkippen. Nemchand Kanhai, voorzitter van de Associatie Pluimveesector Suri-name (APSS), zegt desgevraagd tegenover De West, dat er in de lokale pluimveesector momenteel geen behoefte is voor het kweken van meer slachtkippen, omdat de lokale markt al verzadigd is.
Kanhai zegt dat ook via de APSS verzoeken komen van ondernemers die willen starten, maar dat zij helaas teleurgesteld moeten worden. Hij zegt dat het voor de algemene ontwikkeling goed is om een cursus te volgen, maar dat er nu heel weinig mogelijk is binnen de pluimveesector.
Hoewel de invoerrechten op importkip van 20 naar 40 procent zijn verhoogd, biedt dit geen ruimte voor de lokale markt om meer te kippen te kweken. Dit zou volgens Kanhai wel het geval zijn als invoerrechten zodanig verhoogd waren dat Suriname zelfvoorzienend kon zijn. “Nu lacht alleen de overheid, omdat zij meer inkomsten heeft, maar we moeten nog steeds concurreren met de Amerikaanse boutjes”, legt Kanhai uit. Volgens hem is er nu al een licht overschot te merken bij de lokale kipsector.
“Slachtkippen zijn binnen 5 à 6 weken al slachtrijp, dat betekent dat die kippen geslacht moeten worden. Het is niet zo dat maar een deel geslacht wordt, ze worden allemaal geslacht, maar er zijn nu te weinig afnemers. Het is belangrijk dat ondernemers eerst verzekerd zijn van een afzet alvorens zij starten met kweken”, benadrukt Kanhai. Het zal volgens hem zonde zijn om zoveel geld te verliezen, gezien voor het kweken van kippen grote investeringen nodig zijn, terwijl het krijgen van fondsen moeizaam gaat.
Volgens Kanhai lijkt de pluimveesector voor buitenstaanders op een kartel, maar het zijn gewoon afspraken zijn die gemaakt zijn tussen kwekers en afnemers. “Boeren gaan niet meer kweken dat zij kunnen afzetten en afnemers gaan niet meer afnemen dan zij kunnen verwerken. Het hebben van een afzetmarkt is belangrijk. Zelfs bestaande grote bedrijven die kapitaal en ervaring hebben, willen meer kweken, maar zij kunnen dat niet, omdat zij geen afzet zullen hebben”, vertelt Kanhai. Volgens hem zal er pas verandering hierin komen als de Amerikaanse boutjes minder aantrekkelijk worden, maar dat zal pas gebeuren als de invoerrechten verhoogd worden naar 100 procent. Alleen dan zal er de behoefte zijn om tweemaal zoveel kippen per week te slachten, wat nieuwe kansen zal brengen voor startende ondernemers.

 

-door Priscilla Kia-

More
articles