Historisch moment op Internationale Yoga Dag

Voor de wereld, maar in het bijzonder voor Suriname en India, is vandaag een historisch moment vastgelegd tijdens de viering van de vierde Inter-nationale Yoga Dag in het gebouw van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). Het is de eerste keer dat twee staatshoofden, president Desiré Bouterse van Suriname en president Ram Nath Kovind van India, bijeen zijn om samen deze internationale dag te vieren. Het was een van de hoogtepunten van het driedaagse bezoek van de Indiase president. Bouterse en Kovind hebben hedenmorgen samen met ruim 300 deelnemers verschillende yoga oefeningen uitgevoerd. Beide presidenten zijn de leeftijd van zeventig gepasseerd, maar deden vol enthousiasme mee. Speciaal voor deze dag is swami Padmashree Swami Bharat Bhusan uit India afgereisd naar Suriname. Hij is de enige yogi die in India de Padmashree onderscheiding heeft ontvangen van de Indiase overheid. De swami heeft de deelnemers op een leuke manier kennis laten maken met de verschillende yoga houdingen. De swami begon met enkele basishoudingen en liet daarna houdingen zien die wat moeilijker zijn en meer soepelheid vereisen.
Volgens hem heeft yoga tegenwoordig geen introductie meer nodig, want de hele wereld is ermee bekend. “Yoga verspreidt de boodschap van een gezond en gebalanceerd leven, yoga staat voor eenheid”, aldus de swami.
Kovind gaf aan dat het een eer is voor hem om deze dag in Suriname te vieren. Volgens hem is erop dit moment geen mooiere plaats om yogadag te vieren dan ons land. “Het is uniek en historisch dat twee staatshoofden samen aan yoga doen”, aldus de Indiase president. Hij gaf aan dat vrienden die samen yoga doen, doelend op Suriname en India, echte vrienden zijn, en vrienden voor het leven. Kovind zei dat de bakermat van yoga India is, maar het is zo wijd verspreid dat het nu de wereld toebehoort. Het feit dat yoga in haast elk land wordt beoefend, toont volgens hem de kracht van India aan. Volgens de Indiase president is yoga een belangrijk instrument om de mensheid gezond te houden, omdat het gericht is op het bevorderen van gezondheid, eenheid en balans.
President Bouterse gaf in zijn toespraak aan dat de Indiase regering een fantastische mijlpaal heeft bereikt met de erkenning van yoga in december 2014 door de Verenigde Naties (VN). Yoga is volgens hem een visuele vorm van meditatie, die al duizenden jaren beoefend wordt in India en vandaag de dag overal ter wereld bekendheid geniet. Bouterse merkte op dat yoga haar voordelen voor de mensheid heeft bewezen en gebruikt kan worden als een middel om bilaterale gesprekken te voeren op basis van wederzijds respect en begrip. De president zei dat het Indiaas Cultureel Centrum (ICC) als een instrument gediend heeft in de jaren ‘80- ‘90 om yoga te introduceren in ons land. Hij voerde aan dat in het begin het voornamelijk Surinamers van Indiase afkomst waren die yoga beoefenden, maar zei dat dit de laatste jaren veranderd is, yoga is nu populair bij diverse bevolkingsgroepen. De viering van de Internationale Yoga Dag dit jaar, is volgens hem zeer speciaal vanwege de aanwezigheid van de Indiase president.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles