Geerlings-Simons: ‘India speelt steeds grotere rol in internationale politiek en economie’

“India speelt als grote en groeiende natie een steeds grotere rol in de internationale politiek en economie”, aldus Jennifer Geerlings-Simons, voorzitter van de Nationale Assemblee (DNA), gisteren op de buitengewone openbare vergadering in verband met het bezoek van de Indiase president Ram Nath Kovind aan DNA. De voorzitter zei ook dat India een historie heeft van het bevorderen van onafhankelijke ontwikkelingen in vrede voor alle landen op de wereld. De verdere uitbouw van de relatie tussen beide landen zal dus niet alleen van grote waarde zijn voor onze landen, maar ook voor de wereld. Geerlings-Simons is van mening dat de keuzes die India maakt van enorme invloed kunnen zijn op de hele wereld.
De voorzitter gaf aan dat een groot deel van onze samenleving oorspronkelijk uit India afkomstig is en hun taal en cultuur ook heeft meegenomen, waardoor zij bijdraagt aan de zeer dynamische verscheidenheid in de eenheid die wij als Surinaams volk vormen.

De regering is bezig met de verdere ontwikkeling van onder andere de agrosector, het ecotoerisme en de ICT, die moet bijdragen aan een meer diverse, weerbare Suri-naamse economie. Het is volgens Geer-lings-Simons belangrijk dat wij hierbij de ervaring en ondersteuning van andere landen krijgen. De Indiase ervaring en mogelijkheden tot capaciteitsopbouw in deze sectoren zullen van belang zijn voor Suri-name.
Geerlings-Simons is hoopvol over de samenwerking tussen beide landen en de rol die India neemt op het gebied van het bevorderen van het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en technologische ontwikkelingen. Ze haalde verder aan welke rol India vervult bij de vorming van de Solar Alliance. De toetreding van Suriname is in de eerste helft van dit jaar door DNA unaniem goedgekeurd. De voorzitter sprak ook over de veranderingen van het klimaat en welke gevolgen dat heeft voor de economieën en het leven van mensen van beide landen. Geerlings-Simons meende dat het grote percentage aan bosbedekking in Suriname en het behoud daarvan met behulp van de wereldgemeenschap door haar eigen ontwikkeling, geen grote invloed zal hebben op dit probleem dat wereldwijd speelt. Echter zal de keuze van India hierbij wel van invloed zijn op de hele wereld.

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles