Rusland over brief vp kwestie Suralco: ‘Positie DNA hangt af van coalitie’

NPS- parlementariër tevens ex-minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) Gregory Rusland, zegt tegenover De West, dat de positie van De Nationale Assemblee (DNA) in de kwestie Suralco, afhangt van de houding van de coalitie. Als de coalitie zegt dat zij niet meer naar de kwestie Suralco wil kijken en besluit om achter de regering aan te lopen, dan houdt de rol van het parlement op. Dit, omdat de meerderheid bepaalt. Indien de coalitie zich op het standpunt stelt dat de formele goedkeuring rond de Brokopondo- overeenkomst en de ontmanteling van de Suralco door het parlement goedgekeurd moeten worden, dan ontstaat er volgens Rusland een situatie waarbij de regering conform de grondwet naar het parlement moet komen. Volgens de wettelijke spelregels zal er dan een besluit door het parlement worden genomen.
Vicepresident Ashwin Adhin heeft het parlement op 14 juni middels een brief geïnformeerd over de laatste stand van zaken omtrent de Brokopondo- overeenkomst en de ontmanteling van de aluinaarderaffinaderij te Paranam. In de brief geeft Adhin aan dat de Afobakka krachtcentrale op 31 december 2019 in handen van Suriname komt. Hij vraagt het parlement om de overdracht die dertien jaren eerder plaatsvindt dan officieel was vastgesteld, te accepteren in het belang van een grotere welvaart voor Suriname en meer welzijn voor het volk. De relevante documenten met betrekking tot de wijzing en beëindiging van de Brokopondo- overeenkomst zullen volgens de vicepresident eind juli opgestuurd worden naar het parlement. De vicepresident stelt verder dat de raffinaderij te Paranam definitief wordt ontmanteld.
Rusland is niet gerustgesteld door de brief van de vicepresident, volgens hem geeft de regering daarmee juist aan, dat de zorgpunten die er zijn met betrekking tot de ontmanteling van de raffinaderij, voortgang vinden. Hij benadrukt dat het parlement een standpunt heeft genomen om de zaak nationaal aan te pakken, waarbij het belang van Suriname het belangrijkste uitgangspunt is. Echter merkt hij op dat de communicatie tussen DNA en de regering niet optimaal is en dat de regering haar eigen weg gaat.
Rusland voert aan dat er momenteel tal van discussies gaande zijn over de rol van de regering en het parlement in deze kwestie. Hij erkent dat de regering belast is met de operationele kant van de zaak, maar zegt dat wanneer het aankomt op de bauxietindustrie, het om een nationale zaak gaat waarvan het besluit in DNA moet worden genomen. De NPS- parlementariër brengt in herinnering dat onder leiding van ex- president Jules Wijdenbosch, de smelterij van de raffinaderij gesloten werd en er een energie-overeenkomst werd gesloten met de Suralco. Wij zijn nog steeds de dupe hiervan, namelijk het betalen voor dure energie. Volgens hem moeten wij ervoor waken dat een soortgelijk tafereel zich herhaalt. Rusland is van mening dat er niet genoeg gekeken is naar de mogelijkheden die wij nog zouden kunnen hebben met de raffinaderij. Hij vindt dat er te vroeg toestemming is gegeven voor de ontmanteling.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles