GROOTDOENERIJ

De regering Bouterse II bakt het weer helemaal bruin. Ze gaat eventjes 1 miljoen keiharde Noord-Amerikaanse dollars besteden om de Indiase delegatie onder leiding van president Ramnath Kovind, een goed kort verblijf te garanderen en natuurlijk om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Een dergelijke uitgave in een periode dat er zoveel personen en instanties in dit land en daarbuiten al maanden, zoniet jaren, op hun betaling vanwege de overheid wachten. Een miljoen dollar vrijmaken om een staatshoofd zo goed als mogelijk te accommoderen. Wij wensen te memoreren dat tijdens de regering van het Nieuw Front onder leiding van Ronald Venetiaan, president Suharto van Indonesië naar ons kwam, Robert Gates, de Amerikaanse minister van Defensie werd verwelkomd, premier Jan Peter Balkenende van het Koninkrijk der Nederlanden een kort bezoek aan Suriname bracht en nimmer er een dusdanig ophef door de Nieuw Front regering werd gemaakt en ook werden er geen rigoureuze bedragen in vreemde valuta voor uitgetrokken. De beveiliging werd wel drastisch opgevoerd en de hoge buitenlandse gasten werden op waardige wijze ontvangen en daarna wederom netjes uitgeleide gedaan. De regering Venetiaan had helemaal geen reden om aan imago opvijzeling te doen, want ze had in het buitenland een goede naam en werd niet in verband gebracht met talloze bedenkelijke praktijken. Praktijken waarover we eigenlijk niet eens meer over hoeven te schrijven. Breek ons de bek daar a.u.b. niet over open. Maar deze regering is o zo blij dat er weer eens een staatsman komt die ons nog net niet met de nek aankijkt en daarom juist gaan we er financieel weer sterk en overdreven tegenaan. Ook moeten we de indruk wekken, dat we op financieel gebied niet op de rand van de afgrond staan. Maar ook al doen we alsof we het niet slecht hebben, India heeft hier een ambassade die de juiste onverbloemde informatie wekelijks doorstuurt richting New Delhi. De moderne communicatiemiddelen maken het mogelijk dat New Delhi à la minute inzage kan hebben van al hetgeen zich binnen de grenzen van de Republiek Suriname voltrekt . Ook weet men daar maar al te goed who is who en wie het land op zo miserabele wijze besturen. Men weet bij de Indiase regering zo langzamerhand ook, dat de gezondheidszorg in dit land op instorten staat en dat de koopkracht ernstig verslechterd is en dat veel Surinamers thans ronduit pienaren en met pakketten zoet gehouden worden. Het is goed dat de Indiase president een kijkje komt nemen en hopelijk ook wat tijd kan vrijmaken om een babbeltje te maken met de politieke oppositie. Hij zal dan wel een objectiever beeld krijgen van al hetgeen zich in de Republiek Suriname heeft voltrokken sinds de onafhankelijkheid en na de machtsovername van dit kabinet. Dat deze regering maling heeft aan het volk blijkt wel uit het feit dat, ondanks ze weet dat er ernstige financiële tekorten zijn op elk gebied en ze zovelen moet betalen, ze de euvele moed opbrengt gewoon 1 miljoen dollar te verkwisten aan een buitenlands bezoek van een staatshoofd.