GEWELD THUIS

Niet zo lang terug werd de samenleving opgeschrikt door het zoveelste geval van moord, waarbij een vrouw door haar echtgenoot om het leven was gebracht. De dader was een lid van de Beveiligings- en Bijstanddienst Suriname. Het gebeurt vaker dat een man de hand slaat aan zijn echtgenote of vriendin. Huiselijk geweld is niets nieuws, maar het komt helaas vaker voor dat wapendragers hun vrouw of vriendin door middel van een vuistvuurwapen om het leven brengen. Meestal komt zo een daad niet uit de lucht vallen en is er al langere tijd sprake van problemen in de relatie. Belangrijk is dat er met wapendragers functioneringsgesprekken plaatsvinden waarbij ook de psychische gesteldheid van de persoon aan bod moet komen. Iemand die bijvoorbeeld depressief is, dient geen wapen mee naar huis te nemen. Niet alleen moet een persoon soms tegen zichzelf beschermd worden, ook gezinsleden moeten beschermd worden. Tegenwoordig verschijnen er steeds vaker berichten in de media over huiselijk geweld. Het gebruik van geweld binnen een relatie kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het liggen aan de opvoeding waarbij jongens altijd belangrijker worden geacht dan meisjes en daardoor alles mogen, terwijl meisjes beperkt worden in hun vrijheid. Daarnaast worden meisjes geleerd dat hun diploma hun man is en de gedachte wordt gewekt alsof zij geen man nodig hebben. Ook worden jongens geleerd om hun gevoelens niet te uiten. Terwijl meisjes vanwege verkeerde opvattingen een man behandelen alsof hij niet nodig is, kunnen mannen daarnaast moeilijk hun gevoelens uiten. Alles wordt opgespaard en op een dag barst de vulkaan. Een ander probleem is dat schaamte en angst slachtoffers ervan weerhoudt geweld kenbaar te maken voordat het te laat is. We moeten dus bij de opvoeding beginnen en onze kinderen anders gaan op te voeden, zij moeten leren dat binnen een relatie, man en vrouw even belangrijk zijn en elkaar nodig hebben.