‘De SBA is ready’

‘We zijn ready. We hebben geprobeerd om naar Surinaamse maatstaven een toernooi van standaard neer te zetten’. Henk Rahan, bestuurslid van de Surinaamse Basketbal Associatie (SBA) laat tijdens een rondleiding in de Anthony Nesty Sporthal duidelijk blijken dat er niets aan het toeval is overgelaten om de internationale basketbaltoernooien die morgen van start gaan tot een groot succes te maken. Rahan: ‘We hebben er veel effort ingestopt om een goed toernooi te organiseren’.

De FIBA Women’s Caribbean Cup en de FIBA AmeriCup 2021 worden deze maand onder auspiciën van de internationale basketbalfederatie (FIBA) door de SBA georganiseerd. Suriname ontvangt als gastland een totaal van twaalf landen, te weten: Cuba, Bahamas, St.Vincent, Dominica, Guyana, Barbados, Grenada, St.Lucia, Berbuda, Antigua, Haiti, Montserrat. Zij zullen met een totaal van 9 heren- en 6 damesteams aanwezig zijn. Elk team telt twaalf spelers.

Speciaal voor dit toernooi heeft de Anthony Nesty Sporthal uit eigen middelen een upgrading gehad. Zo is het speelveld flink onder handen genomen en getransformeerd naar één dat voldoet aan de standaarden van de FIBA. Eén van de eisen van de FIBA is namelijk dat voor haar toernooien slechts de markeringen van het basketbalveld aanwezig mogen zijn, met dienverstande dus dat de SBA zowel de futsal- als volleyballijnen moest verwijderen. Deze markeringen zullen na afloop van het toernooi wederom aangebracht worden.

Naast het veld zijn ook de verschillende ruimtes die nodig zullen zijn, aangepakt of in orde gebracht, te weten: kleedkamers, arbiterskamer, medische ruimte, persruimtes alsook de ruimtes voor de FIBA commissie en de technical committee van de Caribbean Basketball Confederation (CBC).

De SBA heeft speciaal voor de organisatie van het toernooi de Local Organisation Committee (LOC) ingesteld, waarvan Rahan de voorzitter is. Hij draagt op deze manier samen met SBA-ondervoorzitter Conrad Isa de totale verantwoordelijkheid voor de organisatie.

Lloyd Goedschalk fungeert als operations manager, belast dus met logistieke zaken. Verder zijn er verschillende werkgroepen die hun eigen taken hebben.

Telesur, I AM Gold Rosebel Gold Mines, Gow2, Rudisa en Olibis zijn de grote sponsoren, terwijl de Nederlandse Ambassade optreedt als sponsor van het 3×3 toernooi, dat gedurende het FIBA-toernooi op het terrein van de Anthony Nesty Sporthal afgewerkt zal worden. Het gaat hier op een pilot van wat de SBA haar nieuw product noemt.

Rahan zegt dat er vanaf 6 juni constant dag en nacht gewerkt is in de sporthal.

Daarnaast zijn de nationale selecties, de Suriname Tigri’s bij zowel de dames als de heren, vanaf november van het vorig jaar in training. In de voorbereiding naar het toernooi hebben de selecties meerdere oefenwedstrijden gespeeld tegen Frans-Guyana en teams uit Guyana en Trinidad.

De wedstrijden van de nationale basketbal-selecties zullen live door ATV worden uitgezonden, terwijl alle wedstrijden live op het Youtubekanaal van de FIBA kunnen worden gevolgd.

Het vrouwentoernooi duurt van zondag 17 juni tot en met donderdag 21 juni. Bij de mannen is dat van zondag 24 juni tot en met zaterdag 30 juni.

De deelnemende landen bij de vrouwen zijn: Groep A: Cuba, Bahamas en St.Vin-cent. Groep B: Suriname, Dominica, Guya-na en Barbados.

De deelnemende landen bij de mannen: Groep A: Guyana, Grenada, Suriname, St. Lucia, St.Vincent. Groep B: Berbuda, Anti-gua, Barbados, Haïti, Montserrat.