June 11, 2018


‘Nederzettingen binnenland vorm van schending volkssoevereiniteit’


June 11, 2018

“Elke nederzetting die niet formeel door de Surinaamse regering is opgericht met een dorpsbestuur en autoriteiten, kan gezien worden als een vorm van schending van onze volkssoevereiniteit”, is de reactie van bestuurskundige August Boldewijn over de informele nederzettingen in het zuiden van Suriname die voornamelijk door Brazilianen be-woond worden.
Boldewijn had eerder melding gemaakt van het dorp Villa Brazileira in het district Sipaliwini. Vanmorgen werd uit een lokaal dagblad vernomen, dat het vertrek van de politie uit Antonio de Brinco, een nederzetting met voornamelijk Brazilianen en Chinezen, is aangehouden. Op deze nederzetting zijn de afgelopen periode berovingen gepleegd met dodelijke afloop. Boldewijn zegt dat het bestaan van deze nederzettingen in Suriname overkomt als infiltratie met toestemming van Suriname.
De bestuurskundige benadrukt dat geen enkel volk rechtsmacht mag uitoefenen op het grondgebied van een ander land. “Doordat Suriname min of meer toestemt, wordt het territorium van Suriname geschonden. Je hebt een paspoort en toestemming nodig om in een land te komen. We kunnen geen buitenlandse nederzettingen accepteren op ons grondgebied”, stelt Boldewijn. Volgens hem wordt het tijd dat de Surinaamse politie optreedt, omdat de dorpen niet vallen onder de Suri-naamse wetgeving.

Volgens hem lijkt het erop dat garimpero’s die uit Frans-Guyana weggejaagd worden, in Suriname worden opgevangen door mensen met houtkap- of goudconcessies, die ze de ruimte bieden om te wonen. Dit kan volgens Boldewijn voor heel veel gevaar zorgen, omdat deze bewoners de Surinaamse wetgeving niet kennen en de wetgeving in hun land zullen willen toepassen in het gebied. Suriname moet volgens Boldewijn nu orde op zaken stellen door deze bewoners op te roepen. Indien zij zich niet kunnen legitimeren of illegaal in het land verblijven, moeten ze onmiddellijk gedeporteerd worden.
Vooral in Villa Brazileira, dat overwegend bewoond wordt door Brazilianen en waar ook Braziliaanse prostituees zijn, winkels en allerlei vertier, moet een einde komen aan de prostitutie, die gepromoot wordt in het binnenland van Suriname. “Prostitutie is nog steeds illegaal in Suriname en daaraan kunnen we onze jeugd niet blootstellen. Dat is geen goed voorbeeld”, aldus Boldewijn.

 

-door Priscilla Kia-