June 9, 2018


Dichtgeslibde kanalen Galibi worden opgeschoond


June 9, 2018

In het zuiden van Suriname zijn enkele dorpen blank komen te staan vanwege de zware regenval van de afgelopen maanden. Ook in Galibi en het dorp Goninikriki Mofo in het district Marowijne, heerst een soortgelijke noodsituatie. In gesprek met De West, zegt NDP-assembleelid Grace Watamaleo, dat de kanalen in Galibi dichtgeslibd waren, waardoor het overtollige water niet weg kon. Gisteren is in dit gebied een ponton met graafmachines en een aantal duikers aangekomen.
Er is gelijk gestart met de werkzaamheden om de kanalen op te schonen en duikers op bepaalde punten te plaatsen. Watamaleo zegt dat ondanks dat 2 à 3 gezinnen in Galibi hun huis moeten verlaten, de situatie in dit gebied niet zo slecht is als in het zuiden van Suriname. Daar zijn de bewoners namelijk verstoken van drinkwater, elektriciteit, voedsel, kleding en medicamenten. Ook de in deze gebieden gelegen airstrips zijn onder water gelopen, waardoor vliegtuigen niet in het gebied kunnen landen.
In Galibi is de hygiëne wel een groot probleem, omdat veel mensen in het dorp een plee hebben. Nadat het water wegtrekt, blijven er een heleboel bacteriën achter die allerlei ziektes kunnen veroorzaken. Het Surinaams Rode Kruis is momenteel actief in het gebied om de nodige gezondheidsmaatregelen te treffen.

-door Priscilla Kia-