June 8, 2018


Kunstenaars moeten ervaring kunnen opdoen in buitenland


June 8, 2018

“Studeren uit een boek geeft een goed beeld van het vak, maar ik denk dat een kunstenaar in staat moet zijn om in een ander land, in een andere situatie, nog meer te kunnen leren. Dat maakt ook veel meer uit dan wanneer je iets op het internet zou zoeken”, aldus beeldend kunstenaar Kurt Nahar, gisteravond bij de Thursday Night Feature (TNF). Nahar gaf een presentatie over zijn recente ervaring in Jamaica, waar hij participeerde op uitnodiging van Diaspora Vibe Cultural Arts Incubator (DVCAI), Miami, onder leiding van Rosie Gordon-Wallace, in een uitwisselingsprogramma in samenwerking met Edna Manley College of the Visual and Performing Arts in Jamaica.
Nahar deelde met het publiek zijn ervaringen over het uitwisselingsprogramma, daarbij haalde hij aan hoe belangrijk het is contact te onderhouden met buitenlandse kunstenaars. Hierdoor zijn er veel deuren voor hem opengegaan, waardoor hij de kans kreeg om meer ervaring op te doen in het buitenland.
Daarnaast haalde Nahar aan dat door deel te nemen aan buitenlandse programma’s, er een wereld voor kunstenaars open gaat om de kunstwereld vanuit een ander perspectief te bekijken. Dankzij zijn verblijf in Jamaica, heeft hij bijvoorbeeld een beeld gekregen van de kunstenaars in Jamaica en hoe zij proberen om jongeren te betrekken in het vervaardigen van kunstwerken. Ook zei hij onder de indruk te zijn van de diverse stijlen die de kunstenaars gebruikten die deel hebben genomen aan dit programma.. Ook gaf hij aan dat de werken van deze kunstenaars in een bepaalde mate invloed op hem hebben gehad. In totaal hebben tien kunstenaars deel genomen aan het programma dat van 18 tot en met 27 april is uitgevoerd in Jamaica.
Het uitwisselingsprogramma was volgens Nahar zeer intensief. Dagelijks bezocht de groep diverse kunststudio’s.

 

door Richelle Mac-Nack