June 7, 2018


VERKEERDE PRIORITEITEN


June 7, 2018

Op 7 juni 1989, vandaag precies 29 jaar geleden, overkwam  Suriname de grootste ramp uit zijn luchtvaartgeschiedenis en wel het neerstorten van een SLM DC 8 toestel te Zanderij, dat vernoemd was naar Antony Nesty.  Het vliegtuig dat de landing reeds had ingezet, vloog door zuiver pilot error te laag en raakte de top van een Tonkaboom  en stortte niet ver van de afslag naar Colakreek neer.  Zeker 170 inzittenden vonden daarbij de dood; Suriname geraakte nadat bekend werd wat zich te Zanderij had voltrokken, geheel in shock. Zowel hier als bij de mensen met een Surinaamse achtergrond in Nederland, heerste groot verdriet en verloren velen dierbare famillieleden, kennissen en vrienden. Bij dit ongeluk kwam ook naar buiten, dat bepaalde instrumenten, benodigd voor het veilig kunnen landen op de Johan Adolf Pengel luchthaven, niet naar behoren functioneerden en de piloot misberekeningen had gemaakt en toch besloot in dichte mist het vliegtuig aan de grond te zetten. Een kardinale misbereking met de bekende fatale gevolgen. Ook toen moet het Instrument Landing System, ILS, op Zanderij niet naar behoren hebben gefunctioneerd. En nu blijkt dat we na 29 jaar nog steeds niets hebben geleerd, want hetzelfde ILS-system werkt nog steeds niet en dat al geruime tijd. Dus bij slecht weer kan je gewoon niet veilig landen op de JAP-luchthaven, al wordt er beloofd dat spoedig een nieuw ILS-system in werking treedt dat wel naar behoren zal kunnen werken. Uit de jongste berichten blijkt, dat een toestel van Caribbean Airlines tot twee keer terug moest keren naar Trinidad, omdat wegens slecht weer er niet geland kon worden op Zanderij. ILS- navigatiesysteem is tot op heden niet operationeel, werd gemeld door een luchtvaartdeskundige. Een nieuw systeem kon niet tijdig worden aangebracht, omdat daar het geld voor ontbrak. Het gaat om een miljoeneninvestering die niet gedaan kon worden, omdat de staat daar het geld niet voor kon vrijmaken.  Maar deze regering kon in het recente verleden wel 34 miljoen SRD vrijmaken voor een onnodig groot Carifesta feest en meer dan 120 miljoen kon verdampen in het project Naschoolse Opvang. Maar voor de veiligheid van vliegtuigen die op de JAP-luchthaven moeten landen met honderden passagiers per vlucht, kon al die tijd geen voorkeur bij de besteding worden gevonden. Schandaliger kan het eigenlijk niet.  Door de bakens die voor de veiligheid van het vliegverkeer dienen te zorgen niet in top technische conditie te houden, demonstreren wij nadrukkelijk onze laksheid en onverantwoordelijkheid. We moeten het dan ook niet vreemd vinden, als op een bepaald moment andere landen aangeven het niet langer verantwoord te achten op bepaalde tijdstippen naar Suriname te vliegen. Voor de lezer vermelden wij in het kort waar een Instrument Landing System eigenlijk voor dient.

 Instrument landing system

Het Instrument Landing System (ILS) is een radionavigatiesysteem waarmee in de luchtvaart een precisienadering van een landingsbaan kan worden uitgevoerd. Het is een naderingssysteem dat de piloot een nauwkeurig beeld geeft van de positie van zijn toestel ten opzichte van de ideale koerslijn en daalhoek naar een landingsbaan. Tevens geeft het ILS – indien gekoppeld aan een DME – een indicatie van de afstand tot aan het optimale landingspunt op de baan. ILS maakt landingen bij (zeer) slechte zichtcondities en automatische landingen mogelijk.