June 6, 2018


Adhin Drager van Grootlint in de Ere Orde van de Gele Ster


June 6, 2018

Ashwin Adhin, vicepresident (vp) heeft gisteren tijdens de herdenking van 145 jaar Hindostaanse immigratie, de hoogste on-derscheiding van president Desire Bouterse, namelijk Drager van het Grootlint in de Ere Orde van de Gele Ster van de Republiek Suriname in ontvangst mogen nemen. De decoratie kwam als verrassing voor de vp. Deze kreeg hij voor zijn verdiensten als jarenlange voorzitter van de Culturele Unie Suriname (CUS). De president bedankte Adhin voor zijn werk voor het land en merkte op dat de CUS momenteel niet meer weg te denken is. Een emotionele Adhin sprak vol lof over Bouterse en noemde de onderscheiding uit handen van Bouterse als een eer. Bouterse is volgens Adhin een inspiratiebron voor velen en noemde hem een legende. Adhin is van mening dat er veel misvattingen zijn over Bouterse, maar dat ondanks deze misvattingen ook de vijand geïnspireerd wordt door Bouterse. Adhin bedankte ook zijn echtgenote, die hem in alles bij staat.
De onderscheiding van Adhin kwam pas in de avondhuren. Daarvoor bracht Adhin een bezoek aan het monument van Baba en Mai, alwaar hij een bloemstuk plaatste.
Hij stond daar stil bij wat de voorouders uit India hebben achtergelaten. Is het welzijn of welvaart?, vroeg de vp zich af. Hij merkte voorts op dat deze twee begrippen vaak door elkaar worden gehaald. Welvaart is volgens hem behoefte bevrediging aan de hand van schaarse middelen en welzijn is welvaart en behoeftebevrediging die geen geld kosten. Hij dacht in dit kader aan liefde voor elkaar. Adhin zei dat tweederde deel van de 94.000 contractarbeiders uit India, ervoor gekozen hebben om in Suriname te blijven. Ze kregen 100 gulden, waarmee zij zichzelf en het land hebben helpen opbouwen.
Volgens Adhin is door wederzijds begrip van de diverse bevolkingsgroepen het hen gelukt hun cultuur te behouden. Hij sprak over een coöperatieve kracht waarmede de voorouders het land hebben opgebouwd. Dit kostte volgens hem geen geld. Hij vertelde dat wij moeten beseffen dat wij elkaar nodig hebben en dat ook moeten blijven koesteren. “De welzijnsbijdrage die zij geleverd hebben, is niet te miskennen”, aldus Adhin. Hiermee wilde hij aantonen dat welzijn groter is dan welvaart. Verschillende organisaties hebben een bloemstuk gelegd bij het monument van Baba en Mai. Ook het monument van Mama Sranan werd in verband met 145 jaar Hindostaanse immigratie bedacht.

door Johannes Damodar Patak