June 4, 2018


Suriname waarheen?


June 4, 2018

Ik zit sinds afgelopen januari in een rolstoel. Dus weet ik nu wat het leven is met een beperking in Suriname. Ik ben naar Columbia geweest en heb de aangepaste toiletten en trottoirs meegemaakt. Afgelo-pen maand ben ik na een verblijf van twee maanden in Nederland teruggekeerd in ons geliefd land. Kom je in de aankomsthal van onze luchthaven aan dan krijg je gelijk een koude douche over je heen. De begeleider brengt je naar een toilet voor rolstoelgebruikers. Nergens een handgreep of beugels te bekennen. Een uurtje later heb ik wel een aangepast toilet gevonden. Ronduit belachelijk. Vanwege mijn ziekte moet ik wel regelmatig naar het Revalida-tiecentrum en het AZP. Welnu geen van beide instanties beschikt over aangepaste toiletten. Verschrikkelijk!!!! Bij het AZP moet je bij de poli’suren op je beurt wachten om de dokter te zien en ondertussen kan je geen gebruik maken van het toilet. De toiletdames van het AZP maken het helemaal te bont. Wil je toch gebruik maken van het toilet dan moet iedereen eerst de vragen van de toiletdames beantwoorden. Wat gaat u doen? Afhankelijk van je antwoord, krijg je een emmer water mee. In de middag werken de toiletdames niet dus voor het gemak zijn dan de toiletten gesloten. Netjes hoor!! Niemand hoeft dan meer naar het toilet. Momenteel zijn de liften bij de poli’s al langer dan een week defect. Vorig jaar liep ik nog enigszins, dus wilde ik een avondje naar de film. Ik nam de lift op de begane grond van het TBL gebouw. Natuurlijk geen aangepast  toilet in het gebouw te bekennen. Nooit van gehoord!! Na de film namen wij opnieuw de lift om het gebouw te kunnen verlaten. Echter was beneden middels traliehekken afgesloten. Dus toch maar de trappen. Foei hoor!!! Willen wij een quality of life voor de mensen met een beperking verhogen en ook meer toeristen krijgen, dan zullen wij het roer drastisch moeten omgooien. Architecten denk bij het ontwerpen en renoveren van gebouwen en infrastructuur hieraan. Ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie neem uw verantwoordelijkheid en maak beleid.

Ruben Brielle Manager Bouwbedrijf BoTec