June 4, 2018


‘Saramaccaanse gemeenschap accepteert geen andere granman’


June 4, 2018

Een “waist of time and money”. Zo noemt Erney Landveld die de Matjaw-familie ondersteunt, de pogingen die Eddy Jozefzoon en cultureel antropoloog Salomon Emanuels, doen om een granman aan te wijzen. “De granman is al gekozen en de Saramaccaanse gemeenschap heeft hem geaccepteerd. De mensen staan niet achter Albert Aboikoni”, zegt Landveld.
Hij vindt het absurd dat de familie die de granman aanwijst en installeert, niet wordt betrokken in een discussie aangaande de opvolging van de granman. De krutu die in Paramaribo gepland was voor 7 juni, is verschoven naar de derde week van juni. Tijdens deze krutu zal, zoals overeengekomen, een granman worden aangewezen. Landveld zegt dat de Matjaw-familie geen consequenties vreest, omdat de granman al gekozen is, geaccepteerd is en al werkt.
Volgens Landveld is het streven van Jozefzoon en Emanuels om Albert Aboikoni, koste wat kost tot granman te maken, terwijl hij niet wordt geaccepteerd door de gemeenschap. Landveld vraagt zich af waar Aboikoni zijn granmanschap zal uitoefenen. Zullen ze de politie met hem meesturen om de plek te bemachtigen? Het is volgens hem alleen verlies van tijd en geld.
De Matjaw-familie is inmiddels bezig met de voorbereidingen zodat Naze Amina de eed kan afleggen in Paramaribo. Volgens Landveld was de granman al in Paramaribo, maar hij moest dringend terug. Volgens hem is de familie bezig alle stukken van de granman in orde te maken om deze vervolgens in te dienen. “Als alles goed verloopt, zal de granman spoedig terug zijn”, zegt Landveld.

-door Priscilla Kia-