June 2, 2018


MISDAAD POLITIE


June 2, 2018

De politie is onze beste kameraad wordt er gezegd. De politie is er om de orde en rust binnen de samenleving te handhaven, terwijl de veiligheid van de burgers centraal staat. Hoewel we voorop moeten stellen dat de politie ook mens is en fouten kan maken, wordt van hen verwacht dat zij enig voorbeeldig gedrag tonen. De afgelopen periode heeft zich in ons land veel voorgedaan waarbij de naam van de politie geen eer is aangedaan. Vorig jaar had de agent en secretaris van de politiebond, M. Atompai, een arbiter bedreigd. Tegen hem werd aangifte gedaan, waarna hij dreigde de arbiter zodanig te zullen slaan dat die er geen letsels aan zou overhouden zodat hij niet gestraft kon worden. Een politieagent zou dergelijk gedrag achterwege moeten laten, maar helaas zijn er meer agenten die nodeloos geweld toepassen. Zo is het vuurwapen, bedoeld om slechts in uiterste noodzaak te gebruiken, voor sommige agenten een machtsmiddel geworden waarmee anderen bedreigd en onderdrukt worden. In plaats van dat de misdadigers berecht kunnen worden, schiet de politie ze neer. Natuurlijk zijn er situaties waarin de politie genoodzaakt is gericht te schieten, maar dit moet toch zoveel mogelijk vermeden worden. De politie die de misdaad in het land zou moeten bestrijden, dient het goede voorbeeld te geven. Dat we nu bekend staan als een drugsstaat is geen nieuws, maar de politie heeft een belangrijke rol als het gaat om het verbeteren van het imago van ons land. Jammer genoeg denkt zij daar niet aan, zo wordt bij de vernietiging van grote drugsvangsten de pers uitgesloten. De politie plaatst op hun Facebook site een kort bericht met enkele foto’s waarop te zien is dat de drugs vernietigd worden. Of de drugs werkelijk vernietigd zijn, is nog maar de vraag. De pers uitnodigen zodat die er in de media gewag van kan maken, komt niet alleen in ons land, maar ook in het buitenland transparant over. Onlangs bleken bij recente drugsvangsten, de betrokkenen onder anderen politieagenten te zijn. De minister van Justitie en Politie, Stuart Getrouw, heeft beloofd dat deze agenten een disciplinaire straf tot zelfs strafrechtelijke vervolging te wachten staat. Bij zijn aantreden als minister had de bewindsman aangegeven, corruptie met wortel en tak uit te zullen roeien. Het is nu de tijd dat hij dit waarmaakt.