Toename van ziektes veroorzaakt door tabak

Maureen Wijngaarde-Van Dijk, directeur van het ministerie van Volksgezondheid, gaf in verband met World No Tabcco Day op 31 mei, aan dat er een toename is van ziektes die veroorzaakt worden door het gebruik van tabak. Op de eerste plaats van doodsoorzaken door het gebruik van tabak, staan hart -en vaatziekten. Tabaksgebruik begint op steeds jongere leeftijd, dat betekent dat het aantal ziektes toeneemt, ook worden mensen op jongere leeftijd ziek. Zo kregen vroeger merendeels oudere mensen een beroerte, maar volgens Wijngaarde –Van Dijk treft dit nu ook mensen van 35 jaar. Het gebruik van tabak is een grote risicofactor. Hart -en vaatziekten kunnen de vaten van de nieren aantasten, nierdialyse kan dan noodzakelijk zijn. Thans neemt het aantal mensen dat nierdialyse behoeft, explosief toe. “We kunnen het niet bijhouden, omdat er nog steeds naar mogelijkheden wordt gekeken om de mensen te dialyseren. Het aanbod is veel groter en sneller in toename dan de hulp die wij in staat zijn te kunnen bieden”, zegt Wijngaarde-Van Dijk.
Volksgezondheid heeft in samenwerking met de PAHO/WHO twee landelijke studies uitgevoerd over het tabaksgebruik en 10 risico’s- en beschermende factoren. De resultaten zijn gisteren gepresenteerd in de Hotel Torarica. Volgens Wijngaarde-Van Dijk moet een onderzoek dat resultaten oplevert, niet alleen vergelijkbaar zijn met andere landen, maar ook bruikbaar in het eigen land, zodat er acties ondernomen kunnen worden. De data blijven beschikbaar en kunnen opgevraagd worden.
Nu de resultaten bekend zijn, is er een overheidswerkgroep geïnstalleerd waarin verschillende ministeries vertegenwoordigd zijn. De werkgroep staat ook open voor samenwerking met ngo’s en andere betrokkenen. Als opdracht heeft de werkgroep om een actieplan samen te stellen voor de komende twee jaar. Uit dat actieplan zullen andere plannen ontwikkeld worden per vertegenwoordigd ministerie.
Voor wat betreft de controle van de tabakswet, moet er volgens de directeur als eerste ervoor gezorgd worden dat men bekend is met de wet. “Je kunt mensen moeilijk zeggen dat ze de wet hebben overtreden, terwijl zij niet eens bekend ermee zijn.” De directeur stelt voor dat de wet gepubliceerd wordt en het liefst in meerdere talen. Het ministerie is zich ervan bewust dat er meer informatie verschaft moet worden, zodat het tabaksgebruik onder de bevolking drastisch afneemt.

door Kimberley Fräser

More
articles