SVZ biedt professionele begeleiding bij te vroeg gestorven baby’s

Het Sint Vintcentius Ziekenhuis (SVZ) breidt zijn diensten verder uit met het professioneel begeleiden van personen die een rouwproces doormaken vanwege een te vroeg gestorven baby. Het SVZ geeft geestelijke ondersteuning en praktische tips aan de nabestaanden. Dit zal geschieden door de Groep Yasmin, bestaande uit acht professionals vanuit verschillende disciplines, namelijk verpleegkunde, verloskunde, psychologie en maatschappelijk werk. Vandaag vond de feestelijke ingebruikname van de nieuwe unit plaats in het SVZ. Dit is mogelijk gemaakt door de Staatsolie Foundation, Subisco N.V., de directie van het SVZ en de medewerkers. De kosten voor het opzetten van deze nieuwe dienstverlening bedragen SRD 30.000.
Uit de cijfers van de verschillende ziekenhuizen en overige medische diensten, blijkt dat in ons land ongeveer 300 baby’s kort voor, tijdens of kort na de bevalling komen te overlijden. Shaista Oemar, gynaecologische verpleegkundige werkzaam op de kraamafdeling tevens voorzitter van de Groep Yasmin, gaf aan dat zij vaker geconfronteerd wordt met ouders wier baby is overleden, kort voor de bevalling, tijdens de bevalling of na de bevalling. De nabestaanden worden dan getroost en voorzien van adviezen. “Maar je kunt er niet altijd zijn voor deze cliënten, omdat andere patiënten ook zorg en aandacht nodig hebben”, aldus Oemar. Zij voerde aan dat de gespreksessies met de ouders telefonisch en op eigen kosten werden uitgevoerd. Maar na gesprekken gevoerd te hebben met de nabestaanden, had Oemar altijd het gevoel dat ze tekortgeschoten was. “Had ik niet moeten bellen en vragen hoe gaat het met de mevrouw? Lang niets gehoord van haar, hoe zal het met haar nu gaan, redt zij het wel?”, waren vragen die bij Oemar opkwamen. Dit was voor haar de aanleiding om haar bezorgdheid te delen met haar collega’s, die het allemaal met haar eens waren. Het ziekenhuis zou volgens hen professionele hulp aan deze groep moeten bieden. De groep van acht nam toen zelf het initiatief om samen met de directie van het SVZ deze dienstverlening tot stand te brengen.
Manoj Hindori, algemeen directeur van het SVZ, gaf aan dat het onderwerp te vroeg gestorven baby’s een gevoelige kwestie is, waar ziekenhuizen de laatste tijd steeds meer aandacht aan besteed hebben. Hij zei dat het besef bij de ziekenhuizen op gang is gekomen en dat een te vroeg gestorven baby niet slechts gezien moet worden als statistiek. “Elk geval van sterfte is een geval te veel en betekent een droevige en trieste gebeurtenis die nog heel lang doorwerkt”, aldus Hindori. De SVZ- directeur voerde aan dat het voor het SVZ een bijzondere dag is, omdat er is gekozen om het rouwproces structureel op te pakken. Hij gaf aan dat het zaadje voor deze dienstverlening ongeveer een jaar of twee is gelegd door een training die vandaag is uitgegroeid tot een dienstverlening van het ziekenhuis.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles