Media stuwende kracht achter succes Kindertelefoon

“Als je niet zichtbaar bent, dan vergeten mensen dat je er bent.” Dit zei Jacintha Jong-A-Lock-Dundas, directeur van de Kinder- en Jongerentelefoon (KJT), vandaag tijdens de launch van de bewustwordingscampagne: ‘Wees een Held en Meld’, die met behulp van de Republic Bank verlengd wordt. De media heeft getoond een stuwende kracht te zijn achter het succes van de KJT.
Vorig jaar in de periode 11 augustus- 20 november, is de campagne: ‘Wees een Held en Meld’ gestart, die volwassenen moest wijzen op hun verantwoordelijkheid om kinderen in nood te helpen. Met behulp van een heleboel sponsoren was het spotje dat bij de campagne hoorde, veelvuldig op televisie te zien. Door het wegvallen van de media, is het aantal meldingen gedaald. Jong-A-Lock-Dundas legt uit dat in de periode waarin de KJT op alle media was, gemiddeld twee cases van geweld per dag gemeld werden.
De Republic Bank is nu een partner van de KJT. Dit houdt in dat de bank zal voorzien in de financiële middelen om de spotjes van de campagne weer uit te zenden. Naast de financiële ondersteuning van de bank, heeft de KJT ook de mediabedrijven aangeschreven om een bijdrage te leveren in de vorm van het plaatsen van de berichten tegen een sociaal tarief.
“Veel bedrijven hebben dat wel gedaan, waardoor we iets langer in de media kunnen zijn dan het geval zou zijn als we dat niet hadden gedaan”, zegt de KJT-directeur.
In dit traject zijn niet alleen de radio- en televisiespotjes, maar ook de spotjes voor Facebook en YouTube en de krantenberichten meegenomen. Hierdoor zal het grote publiek weer bereikt worden met de boodschap. De directeur hoopt dat met de lancering van de spotjes, de samenleving weer zal weten dat de KJT er is en dat zij hun verantwoordelijkheid om te melden, weer opneemt. Volgens Gloria Anthony, CEO van de Republic Bank, is er een onderzoek voorafgegaan aan de ondersteuning die nu wordt verleend. In 2015 werd een artikel gepubliceerd over kindermishandeling in Suriname. Hieruit blijkt dat de meeste kinderen tenminste één keer een vorm van geweld hadden meegemaakt. Met de ondersteuning die de bank biedt aan KJT, wil de bank helpen de jeugd in Suriname te beschermen.
Sinds de start van de bewustwordingscampagne zijn in totaal In totaal 149 gevallen van geweld gemeld. Ban deze gevallen zijn vier uitgemond in strafrechtelijk onderzoek, terwijl een paar ouders zijn aangesproken. De andere gevallen zijn nog in onderzoek. Volgens Jong-A-Lock-Dundas is het opvallend dat de meeste slachtoffers meisjes zijn en de vermoedelijke daders mannen. Ook vindt het meeste geweld thuis en in Paramaribo plaatst, gevolgd door Nickerie, Saramacca, Para en Marowijne waar kinderen veel te maken hebben met seksueel geweld. De cijfers van KJT worden steeds meer geïncorporeerd in beleidsvraagstukken. Het ministerie van Sociale Zaken heeft onlangs een Kinderbeschermingsnetwerk gelanceerd, waarbij alle partners stuwing aan zullen geven.

door Priscilla Kia

More
articles