Meer meisjes gebruiken tabak en alcohol

Roken en alcoholgebruik blijft stabiel, maar er is wel een toename bij meisjes. Dit werd geconcludeerd uit twee landelijke studies die in 2016 uitgevoerd zijn over het tabaksgebruik en 10 risico’s- en beschermende factoren onder leerlingen tussen 13 en 15 jaar. De resultaten werden vandaag in het kader van Wereld Anti-Tabaksdag gepresenteerd in de Banquet Hall van Torarica. Van beide onderzoekingen worden de resultaten van 2016 vergeleken met 2009. Volgens Maureen Wijngaarde-Van Dijk, kon uit het onderzoek niet achterhaald worden waarom meer meisjes tabak en alcohol gebruiken. “Dat onderzoek was globaal, dus we zijn niet tot in de details gegaan. Als we kijken naar de doelgroep, zijn het jongeren die van alles willen proberen. Ze staan vaak onder druk van leeftijdsgenoten en moeten nog leren hoe ze daarmee moeten omgaan.” Wijngaarde-Van Dijk gaf ook aan, dat de boodschap van de anti-tabaksreclames de doelgroep niet bereikt.
Ze zegt verder dat velen niet genoeg informatie hebben over de schadelijke gevolgen van tabak, zoals verslaving en ziektes die gerelateerd zijn aan roken.
Verder heeft het onderzoek uitgewezen dat er in de categorie 16/17 jaar een toename van ernstig overgewicht is. Jongeren beginnen eerder met seks, maar het condoomgebruik is niet gestegen.
Het onderzoek werd uitgevoerd door het ministerie van Volksgezondheid in samenwerking met de PAHO/WHO. Het thema van World no Tobacco Day 2018, is: ‘Tobacco Breaks Hearts’, ‘Choose Health No Tabacco’ en concentreert zich verder op de impact die tabak heeft op de cardiovasculaire gezondheid van mensen wereldwijd. De onderzoekingen hadden als doel om het gebruik van tabak onder jongeren in landen over de hele wereld te volgen en het monitoren van wetsartikelen van de WHO-framework Convention on tabacco control (Fctc).

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles