‘Kans om behoudt bauxietindustrie mogelijk voorbij’

Suralco vertrekt na bijkans honderd jaar actief te zijn geweest in ons land. NPS-voorzitter Gregory Rusland tevens ex-minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), zegt desgevraagd dat hij de indruk heeft dat de regering het bij de onderhandelingen met Suralco zover heeft laten komen, dat zij de kans om de bauxietindustrie te behouden in ons land voorbij, heeft laten gaan. Volgens Rusland was het in 2009 de bedoeling, dat Suralco het resterende bauxiet dat er nog was in Oost-Suriname, zou winnen. In de komende tien jaar zou er dan gewerkt worden aan het winnen van bauxiet in West-Suriname. De voormalige NH- minister voert aan dat er gekeken zou worden naar wat de mogelijkheden zijn om het bauxiet van West- Suriname, dat van mindere kwaliteit is, te mengen met bauxiet van hoge kwaliteit.
De Suralco is intussen begonnen met het ontmantelen van het stafdorp op Paranam.
De ontmanteling is al begonnen, terwijl De Nationale Assemblee (DNA) nog steeds niet over informatie beschikt over de regeling die de regering heeft getroffen met de multinational. Rusland benadrukt dat de regering het parlement totaal negeert. Hij geeft aan dat er harde afspraken zijn gemaakt door de regering met het parlement rond deze kwestie, maar er blijken steeds weer ontwikkelingen te zijn in deze kwestie zonder dat het parlement hiervan op de hoogte is. Er zijn zelfs geruchten dat Suralco stiekem dingen aan het doen is. Rusland weigert dit te geloven en is van mening dat de multinational handelt binnen de gemaakte afspraken met de regering. Het ligt volgens hem aan de regering, die moet het parlement en het volk uitleggen wat er aan de hand is. Rusland zegt dat NH- minister Regillio Dodson, deze kwestie in het parlement van zich afstoot en verwijst naar de president.
Rusland vindt dat de regering zich te gemakkelijk heeft laten brengen op het punt om over te gaan tot de ontmanteling van de raffinaderij. Met een investering in de huidige raffinaderij, zou het volgens hem mogelijk zijn om verder te gaan met het winnen van bauxiet in ons land.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles