Fibos benadrukt belang herinvoering ouderbijdrage

(Foto: Johan de Randamie)

De Stichting Federatie Instellingen Bijzon-der Onderwijs Suriname (FIBOS) benadrukt in een uitgegeven bericht, het belang van de herinvoering van de ouderbijdrage. De stichting zal voor het schooljaar 2018-2019 de ouderbijdrage opnieuw invoeren op de bij haar aangesloten scholen. Dit vanwege het feit dat ondanks toezeggingen, de bijzondere schoolbesturen geconfronteerd worden met zeer late uitbetaling van toegekende subsidies.
De kosten voor onderwijs zijn onderdeel van het subsidiebeleid van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC). Echter is deze subsidie de afgelopen jaren steeds te laat of onvolledig uitbetaald, wat tot vervelende situaties heeft geleid. Tijdige uitbetaling van deze subsidie garandeert dat de voorbereiding op het nieuwe schooljaar zorgvuldig, efficiënt en ruim vóór de start van het schooljaar kan plaatsvinden. De focus van de scholen kan dan daar gelegd worden waar het hoort: het onderwijs en de leerling.
In november 2017 hebben de bijzondere schoolbesturen verenigd in Fibos gezamenlijk een consultant ingehuurd om de reële kosten te berekenen per kind per jaar op GLO-, MULO- en LBO-niveau. Leden van Fibos hebben financiële data met betrekking tot de operationele kosten van hun scholen aangeleverd om tot de kostprijsberekening te kunnen komen. Uit de verkregen data en de berekening van de consultant blijkt, dat de kostprijs per leerling per jaar SRD 406 bedraagt. Dit bedrag is exclusief leerboeken.
De leden van Fibos zijn akkoord gegaan met de uitkomsten van de consultant en delen op grond hiervan mede, dat de leden het erover eens zijn niet langer afhankelijk te kunnen zijn van het MinOWC voor wat betreft de subsidiëring van de ouderbij-drage.
Met ingang van het schooljaar 2018-2019 zal daarom bij de inschrijving van de kinderen de ouderbijdrage rechtstreeks aan de ouders in rekening worden gebracht met de aantekening dat niet het volledige bedrag, zijnde SRD 406, doorberekend zal worden aan de ouders. Gekozen is voor een gefaseerde invoering van de reële kostprijs.
De hoogte van de ouderbijdrage voor het schooljaar 2018-2019 is per leerling als volgt vastgesteld:
GLO SRD 250
MULO SRD 275
LBO SRD 300

Bovengenoemde bedragen zijn inclusief materiaalkosten en exclusief boeken.
1.Het groot en klein onderhoud; 2.Budget scholen, genaamd ‘Schoolaandeel’ voor kosten, zoals telefoon, schoonmaakmiddelen, elektra, kopieerkosten, etc.; 3.Aanschaf meubilair en niet gesubsidieerde leermiddelen; 4.Professionalisering van het personeel; 5.Begeleiding van de scholen.
Nieuwbouw van lokalen, scholen en dienstwoningen kunnen wij niet bekostigen. Zo ook kosten voor investeringen voor het gebruik van nieuwe technologische leermiddelen (pc’s, beamers, etc.), aldus de leden verenigd in Stichting FIBOS: Stichting Onderwijs der EBGS; Stichting Rooms-Katholiek Bijzonder Onderwijs (RKBO); Surinaamse Moslim Associatie (SMA); Sanatan Dharm; Stichting Scholen met de Bijbel; Stichting Waaldijk College; African Methodist and Episcopal Church (AMEC); Evangelische Methodisten Ge-meente (EMG); Islamitische Gemeente Su-riname (SIS) en de Weslyaanse Gemeente.

More
articles