‘Recente data kinderarbeid nodig voor gepaste acties’

Minister Soewarto Moestadja van Arbeid, heeft gisteren in De Nationale Assemblee (DNA), tijdens het bespreken van de ‘Wet Arbeid Kinderen en Jeugdige Personen’, het parlement laten weten dat deze wet die kinderarbeid moet tegengaan, geen papieren tijger zal worden. Er zijn nog geen recente data beschikbaar ten aanzien van kinderarbeid in Suriname. Er is inmiddels wel onderzoek verricht naar de omvang van kinderarbeid door de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), het onderzoeksinstituut IMWO, het Algemeen Bureau voor de Statistiek en het ministerie van Arbeid. De minister verwacht over twee maanden recente gegevens over de verschillende vormen van kinderarbeid. Het ministerie van Arbeid zal op basis hiervan voorstellen doen aan de regering om gepaste acties te ondernemen. Volgens Moestadja is uit onderzoeksgegevens gebleken, dat kinderen die arbeid verrichten, dit overwegend in de informele sector doen. Het ministerie van Arbeid heeft geen grip op deze sector, daarom pleit Moestadja voor een gedegen wetenschappelijk onderzoek in de informele sector door de regering.
Volgens hem is het verzamelen van gegevens om de omvang van kinderarbeid landelijk vast te stellen, belangrijk. Hierdoor kan er ook een gericht beleid gevoerd worden door de overheid. VHP-parlementariër Mahinder Jogi, brengt kinderarbeid in verband met armoede en wilde weten wat de regering doet en heeft gedaan om de ar-moede tot aanneembare proporties terug te dringen. “Gaan we na afkondiging van de-ze wet geen kinderen meer op straat zien die knippa’s verkopen?”, vroeg Jogi, die zich vooral zorgen maakt om uitvoering van de wet. Volgens Jogi moet niet alleen het ministerie van Arbeid, maar ook de ministeries van Onderwijs, Sociale Zaken en Volkshuisvesting en eventueel ook het ministerie van Justitie en Politie, belast worden met de uitvoering en naleving van de wet. Jogi stelde dat erop moet worden toegezien dat kinderen die op school zitten, daadwerkelijk in de schoolbanken zitten. “Als zij in de mijnbouw willen werken, laten zij dat doen als Natinners of ingenieurs en niet als onderbetaalde handlangers van andere mensen te midden van de kwikvervuiling”, aldus Jogi.
Volgens NPS-parlementariër Patricia Etnel, is kinderarbeid niet alleen een gevolg van armoede, maar ook een oorzaak. Kindera-rbeid houdt volgens haar armoede in stand, omdat kinderen die werken vaak niet naar school gaan. Etnel wilde weten wat het beleid van de regering is om de kinderen te beschermen, terwijl zij ook de nadruk legt op de bescherming van kinderen binnen het gezin. Zij is van mening dat de regering zich niet alleen moet richten op de zichtbare situaties, volgens haar is juist dat wat niet gezien wordt, gevaarlijker.
Minister Moestadja benadrukte dat het wetsontwerp niet alleen aan de internationale standaarden moet voldoen, maar ook aan de regels van de grondwet. Hij zei dat er serieus aandacht zal worden geschonken aan het naleven van deze wet.
De ontwerpwet Wet Arbeid Kinderen en Jeugdige Personen, omvat regels om kinderarbeid en het verrichten van arbeid door jeugdige personen tegen te gaan. Volgens de wet is kinderarbeid werk dat kinderen hun kindertijd, hun potentie en hun waardigheid ontneemt, en welke schadelijk is voor hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Het gaat in deze om werk dat mentaal, lichamelijk, sociaal of moreel gevaarlijk is voor kinderen. Hun scholing komt in gedrang doordat de kinderen niet naar school kunnen omdat zij moeten werken, zij de school vroegtijdig moeten verlaten of zij moeten hun school combineren met lange werkuren en zware arbeid.

door Priscilla Kia

 

More
articles