Mogelijke verlichting op komst bij rechterlijke macht

De rechterlijke macht verwacht in het jaar 2018- 2019, dat in oktober van start gaat, een mogelijke verlichting. Dit zei de waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, vandaag tijdens de beëdiging van elf kandidaat-stagiaires tot advocaten tijdens een openbare zitting aan de Tamarindelaan. Hij gaf aan dat er hoogstwaarschijnlijk ervaren juristen voor de recesperiode van de rechters toegelaten zullen worden tot de groep van rechters in Suriname. Rasoelbaks zei dat de minister van Justitie en Politie, Stuart Getrouw, hier achter staat en dat het slechts een kwestie van tijd is voordat dit geschiedt. Hij voerde aan dat de Rechters in Opleiding (RIO), de opleiding tot schrijfjuristen en de toelating van griffiers, een goed vooruitzicht zijn binnen het rechtssysteem van ons land. Met de komst van meer rechters, zullen volgens hem zaken sneller afgehandeld worden. Rasoelbaks gaf aan dat er getracht wordt om de achterstand in rechtszaken weg te werken. Zo vertelde hij dat zaken die geen spoedeisend karakter hebben, maar als kortgeding worden ingediend, verwezen zullen worden naar de bodemprocedure. De waarnemend president merkte op dat binnen de strafrechtelijke sector, wij met de wetswijzingen goed op weg zijn, maar bij het civiele recht nog niet, doelend op het nieuwe Burgerlijk Wetboek dat nog niet is goed gekeurd in De Nationale Assemblee (DNA).

Hij deed een beroep op de regering en het parlement om het nieuwe Burgerlijk Wetboek zo snel als mogelijk goed te keuren. Rasoelbaks zei dat dit van belang is, omdat dan de opleidingen op basis van het nieuwe wetboek verzorgd kunnen worden.
Xiomara Simson, Vishal Balradj, Monique Watchman, Stefanie Dassasingh, Antoon Karg, Preshand Baldew, Natasha Soekhra, Biswenath Moerahoe, Roy Soerdjbali, Gail Sitaram en Gracia Sitaram, zijn vandaag beëdigd als advocaten. Met de beëdiging van deze 11 advocaten telt Suriname 213 advocaten. “Laat het recht uw passie zijn, dienstbaarheid aan de rechtzoekenden uw missie en integriteit en deskundigheid uw visie”, hield de waarnemend president van het hof de nieuwe advocaten voor.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles