Etnel hekelt herinvoering ouderbijdrage op bijzondere scholen

(Foto: Johan de Randamie)

Ouders met kinderen op de bijzondere scholen, moeten zich dit schooljaar weer opmaken om de ouderbijdrage, die kort voor de verkiezingen was afgeschaft, weer te betalen. De schoolbesturen van de bijzondere scholen, verenigd in de Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (Fibos), maken bekend dat de ouderbijdrage weer ingevoerd zal worden voor het schooljaar 2018-2019. Patricia Etnel van de vaste commissie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, is niet te spreken hierover en geeft aan dat deze kwestie ook vorig jaar aan de orde was gesteld.
Zij kan zich niet voorstellen dat de overheid een taak op zich neemt die ze niet kan uitvoeren. Kort voor de verkiezingen in 2015, werd de ouderbijdrage op de bijzondere scholen afgeschaft. Dit om vooral de sociaal zwakkeren tegemoet te komen, maar volgens de Fibos zal wederom worden overgegaan tot het invoeren van de ouderbijdrage, omdat de subsidie laat of onvolledig wordt betaald. Dit, ondanks dat de kosten voor onderwijs een onderdeel zijn van het subsidiebeleid van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.
Etnel zegt, dat de toenmalige minister van onderwijs, Robert Peneux, had aangegeven, dat de subsidie op tijd zou worden betaald. Echter blijkt dat de bijzondere scholen weer geconfronteerd worden met een achterstallige betaling. “Ik vraag mij af waarom de regering pas na dreigementen zaken in orde wil maken. Vorig schooljaar is de subsidie pas na dreigementen betaald en waren ouders gevrijwaard van de ouderbijdrage”, stelt Etnel. Volgens haar moeten de subsidies voordat het schooljaar begint overgemaakt worden. “Er worden steeds afspraken gemaakt, maar daar houdt de regering zich niet aan. Straks zal het parlement zich weer moeten buigen hierover, terwijl dat niet hoeft”, aldus Etnel.
De ouderbijdrage voor de basisschool is SRD 250 per leerling, SRD 275 voor mulo en SRD 300 voor LBO. De Fibos heeft de ouders intussen al hiervan op de hoogte gesteld van hun voornemens. Volgens een berekening van de reële kosten per leerling per jaar, zou elk leerling SRD 406, exclusief leerboeken, moeten betalen voor de school. De Fibos is van mening dat ze niet langer afhankelijk kan zijn van het ministerie. Echter kiezen de schoolbesturen voor een gefaseerde invoering van de kostprijs, waarbij de materiaalkosten zijn inbegrepen in de ouderbijdrage.
De ouderbijdrage zal onder andere de gedeeltelijke kosten voor groot en klein onderhoud aan schoolgebouwen, operationele kosten van de school, zoals telefoonkosten, schoonmaakmiddelen, elektra, kopieerkosten, aanschaf meubilair en niet-gesubsidieerde leermiddelen, professionalisering van het personeel en begeleiding van de scholen, dekken.

door Priscilla Kia

More
articles