May 26, 2018


HEM Suriname betrekt na 60 jaar eigen pand


May 26, 2018

Importbedrijf HEM Suriname N.V., heeft na zestig jaar zijn intrek genomen in een nieuw en modern pand aan de Hendrikstraat. Dit gebeurde gisteren tijdens de officiële opening van het pand in bijzijn van genodigden en medewerkers van het bedrijf. Ook viert de HEM dit jaar zijn 120ste jaardag. Na de toespraken, een Joodse gebedsdienst en het onthullen van de plakkaten, kregen de aanwezigen een rondleiding. Irene Spangenthal, een van de mede- directeuren van het bedrijf, gaf in haar toespraak aan, dat de bouw van een nieuw pand een noodzaak was. Zij gaf aan dat door de jaren heen HEM Suriname gegroeid is en dat de voormalige opslagruimte te klein was. De noodzaak van een nieuw pand kwam meerdere keren ter sprake, maar vanwege de financiële situatie in ons land werd het plan aangehouden. Ook de huidige financiële situatie heeft het bedrijf verrast. De mede- directeur stelt dat de plannen voor het bouwen van het pand al ready waren en dat dit keer de knoop wel is doorgehakt, maar door de koersontwikkelingen heeft het bedrijf veel meer moeten uitgeven, aangezien de begroting in vreemde valuta was.
Zij benadrukte dat het voor het eerst in de geschiedenis is dat alle medewerkers van de HEM op een centrale plek zullen werken. Zij bedankte de medewerkers voor hun geduld en voor het werken gedurende een heel jaar in de hitte. De HEM was genoodzaakt om een deel van het warenhuis dat al af was, in gebruik te nemen. Door tussenkomst van de N.V. EBS werd het pand voorzien van licht, maar de airco’s konden niet in gebruik worden genomen. Hans Lim A Po, voorzitter van de Raad van Commissarissen, gaf aan dat hij al veertig jaar verbonden is aan het bedrijf. Hij merkte op dat het bedrijf nog generaties zal voortbestaan en niet meer weg te denken is. Lim A Po bracht wijlen Wilfred Spangenthal, oprichter van de HEM in Suriname, in herinnering en beschreef hem als te zijn iemand die wist wat hij deed en geen onnodige risico’s nam in zijn onderneming. Dochter Irene Spangenthal zei dat het pand in gedachten met haar vader is gebouwd, die negen jaar geleden is komen te overlijden. De twee kleinkinderen van de oprichter onthulden een plakkaat ter nagedachtenis aan hun grootvader.
“HEM Suriname, Altijd kwaliteit” is de bekende slogan van het bedrijf. In 1898 is dit bedrijf voortgekomen uit een Nederlands bedrijf dat zaken deed met de Oost (Nederlands Indië) en de West (Suriname en de Antillen). Vanaf 1957 was het bedrijf gevestigd in een historisch gebouw aan de Heerenstraat. Het nieuwe pand heeft 10 docks voor binnen- en uitgaande la-ding, 500 vierkante meter aan koel- en vriescellen en 6000 vierkante meter aan opslagoppervlakte.

door Johannes Damodar Patak